”Betala 1000 kronor i böter”

Växjö Artikeln publicerades

Har du fått din dator låst och uppmanats att betala 1 000 kronor i böter?
Då är du en i raden av personer som utsatts för ett bedrägeriförsök där polisen, enheten för databrott, uppges som avsändare.

-En ren bluff. Detta är ytterligare ett sätt att skicka falska fakturor, säger närpolischef Pär-Axel Tobiazon i Tingsryd.
Peter Haraldsson i Linneryd fick meddelandet och vände sig direkt till Kronobergspolisen.
- Jag var inne på nätet när allt plötsligt försvann och den här sidan med polisens logotyp kom upp. Jag började läsa lite och tyckte att det verkade väldigt skumt, säger Peter Haraldsson och tilllägger:
-Att polisen skulle driva in böter på det här sättet var inte riktigt trovärdigt.
För att sätta kraft bakom orden har bedragarna för säkerhets skull även klistrat in Regeringskansliets logotyp.
Budskapet som blockerade datorn var att olagliga aktiviteter hade upptäckts. Datorns IP-adress hade identifierats och registrerats av svensk polis.
”För att låsa upp din dator är du skyldig att betala straffet till ett belopp av 1 000 kronor”.
Pengarna skulle betalas inom ett dygn från tidpunkten då datorn låstes. Om inte skulle datorn beslagtas och fallet överlämnas till domstol.
Även om Peter Haraldsson inte gick på bluffen, som innefattar dataintrång och föregivande av allmän ställning, skapar det en hel del problem.
- Det går inte att få bort sidan. Om jag loggar in kommer sidan upp igen. Jag har fått rådet att lämna in datorn för att göra en ominstallation.
- Dessutom ska datorn sökas igenom för att se att det inte finns något mer virus kvar.
Peter Haraldsson säger att han tycker det är bra om blufförsöket sprids bland allmänheten så att ingen betalar in de krävda pengarna.
Vilka som ligger bakom bluffen lär aldrig polisen få reda på. Anmälningarna läggs sannolikt ned i nästan samma takt som de skrivs och det finns uppgifter i meddelandet som tyder på att budskapet skickats från utlandet.