Biskopskandidater utfrågade

Växjö Artikeln publicerades

I lördags togs ett viktigt steg på vägen mot biskopsvalet den 30 augusti. Under en välbesökt utfrågning i Katedralskolans aula granskades de fem kandidaterna närmare.

De ”enskilda samtal” som inledde utfrågningen var i praktiken anställningsintervjuer framför öppen ridå. 175 personer i publiken och flera hundra som följde arrangemanget direkt via internet.

Kandidaterna som klättrade över fem procentspärren i nomineringsvalet fick en halvtimme var för att svara på frågor från frilansjournalisterna Helena Strömblad och Erik Lindfeldt. Under tiden väntade ”konkurrenterna” i ett angränsande rum.

I tur och ordning äntrar de scenen: Per Eckerdal, styrelseordförande i Bräcke Diakoni, storfavoriten Jan-Olof Johansson, domprost i Växjö, Lisa Tegby, kyrkoherde i Ålidhems församling, Dag Sandahl, docent och kommunister i Nordölands församling och Kjell O Lejon, professor i religionsvetenskap vid Linköpings universitet.

De tyngre frågeställningarna sparades medvetet till senare och stämningen blev därför gemytlig. Det faktum att den förre biskopen, Sven Thidevall, avgick under upprivande former nämndes till exempel bara i förbifarten.

Då var det mer fart på eftermiddagens panelsamtal. Både Dag Sandahl och Kjell O Lejon gjorde till exempel klart att de inte kan tänka sig att viga samkönade par.

Dessutom diskuterades Dag Sandahls inställning till att viga kvinnliga präster. Inför biskopsvalet har han visserligen skrivit på en försäkran om att göra just det, men han har vid upprepade tillfällen kallat avtalet för ”en idiotförklaring”.

Precis som tidigare lovade han ”pröva alla som känner sig kallade att bli präst”. Vad det innebär i praktiken är alltjämt mer oklart.

Biskopsvalet genomförs den 30 augusti, då totalt 700 röstberättigade präster, diakoner och elektorer säger sitt. Om ingen av de fem kandidaterna får mer än hälften av rösterna, går ettan och tvåan vidare till ett andra val den 4 oktober.