Annons

Blev uppsagd – med fackets hjälp

Det sociala företaget Vildrosen i Växjö sa upp Abdikadir Mohammed Warsame – med hjälp av fackförbundet Kommunal. Abdikadir förstod inte vad som hände. Facket ska ju vara på hans sida.
Växjö • Publicerad 2 februari 2015
- Jag känner mig arg och ledsen, säger Abdikadir Mohammed Warsame efter att ovetandes ha blivit uppsagd.
- Jag känner mig arg och ledsen, säger Abdikadir Mohammed Warsame efter att ovetandes ha blivit uppsagd.Foto: Petronella A Lindgren

För knappt tre veckor sedan, torsdagen den 15 januari, ringer det på dörren hemma hos Abdikadir Mohamed Warsame i Araby.

Det är Git Filipsson, Abdikadirs ombudsman på fackförbundet Kommunal i Växjö. Hon lämnar över ett papper och ber honom att skriva under. Vilket han gör.

Annons

Sedan går uppgifterna isär.

Abdikadir Mohamed Warsame kom från Somalia till Sverige 2005. I sitt nya land har han kämpat med språket. Han har svårt att göra sig förstådd, och att förstå, svenska.

Det senaste ett och ett halvt året har han arbetat på Vildrosen. Ett socialt arbetskooperativ som kom till genom ett politiskt initiativ i Växjö i början av 1990-talet.

Företaget försöker erbjuda enklare arbete åt personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. I dag är det omkring 20 anställda. Samtliga med lönebidrag – ett bidrag som betalas ut av arbetsförmedlingen för att kompensera en arbetsgivare som anställer en person med nedsatt arbetsförmåga.

Bland Vildrosens personal fanns alltså Abdikadir. Men under det senaste halvåret har det uppstått en rad konflikter mellan honom och arbetsgivaren. Dels har han fått problem med ryggen, men tycker inte att han fått gehör för det. Dels menar han att arbetsgivaren har dragit pengar från hans lön, trots att han inte varit frånvarande.

Han har under tiden haft kontakt med facket som han har uppfattat vill hjälpa honom.

– Så när de kom hem till mig trodde jag att det var för att jag skulle få mina pengar. Jag blev jätteglad, säger Abdikadir med tolkhjälp från sonen Mohamad Abdikadir Mohamad.

Det var hans son som senare under den där torsdagen den 15 januari upptäckte vad det var hans pappa hade skrivit på: Sin egen uppsägning.

– Jag förstod ingenting. Varför gör de så mot mig. Jag känner mig ledsen och arg. De har lurat mig, säger Abdikadir.

Varför skulle de göra det?

Annons

– Jag vet inte. Men chefen på Vildrosen tyckte väl att jag var besvärligt som hade åsikter om arbetet. Att jag klagade. Men varför facket gör så vet jag inte.

På uppsägningsavtalet som Abdikadir skrev på står det att han gjorde det den 17 december 2014. I själva verket skrev han alltså på den 15 januari. Den 17 december var han inte ens i Sverige. Det kan han intyga genom sparade flygbiljetter.

Därmed var uppsägningstiden på en månad snart passerad redan när Abdikadir skrev på.

– Jag vet inte vad jag ska göra nu. Jag vet ingenting, säger han.

När Smålandsposten kontaktar Vildrosen hänvisar de till facket. "Det är facket som har skött alla turer", säger Vildrosens arbetsgivarrepresentant.

Och Git Filipsson på Kommunal vill inte gå närmare in på några detaljer:

– Det har varit segdraget, det började redan i somras. Vi har suttit i möten med medlemmen där vi kommit överens om att en uppsägning var det bästa för honom. När vi satt i möte fick jag också fullmakt att driva hans ärende, säger hon.

Abdikadir säger att han inte har gått med på en uppsägning? Han har inte ens förstått det.

– Det är något jag får ta med medlemmen om det har blivit någon miss i kommunikationen.

Hur kommer det sig att uppsägningen börjar gälla och är daterad en hel månad innan den skrivs under?

Annons

– Det var ju då jag företrädde honom i förhandlingarna med arbetsgivaren.

Men är det rätt att det blir hans uppsägningsdatum?

– Det är något vi får reda ut.

Du lämnade över uppsägningsavtalet. Är det ett vanligt förfarande att facket lämnar över en uppsägning från arbetsgivaren?

– Det som har skett tycker jag att jag ska reda ut med medlemmen innan jag pratar med dig om det här, säger Git Filipsson.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons