Bråk och stök på Lammhults skola

Växjö Artikeln publicerades

Trångt, stökigt och till och med våld mot lärare. Så beskrivs situationen på Lammhults skola.
– Vi har många nyutexaminerade lärare som jobbar med den kanske svåraste elevgruppen. Här kan jag önska att vi hade några med mer erfarenhet, säger skolans rektor Carsten Wulf.

Enligt uppgifter till Smålandsposten råder en närmast kaotisk situation på Lammhults skola. ”Klasserna växer lavinartat. Situationen där ute är minst sagt ohållbar”, skriver en person i ett mejl till tidningen och fortsätter: ”Lärare har stora blåmärken och är helt slut.”
– Elevantalet har vuxit på grund av att familjer flyttat hit. När det kommer så många elever, motsvarande nästan tre vanliga klasser och när man har en skola som nästan redan är full, då blir det ju trångt, säger Carsten Wulf.
På skolan finns en så kallad internationell klass med 70 elever, en skolförberedande verksamhet för barn och ungdomar som kommit nya till Sverige.
– Det är bara att tillstå att det funnits en hel del konflikter, inte minst i den internationella klassen. Det handlar om barn och ungdomar från olika länder med olika bakgrund och som inte känner en trygghet fullt ut.
Att lärare ofta utsätts för våld håller han inte med om. Men det har inträffat.
– I fredags gick en lärare emellan vid ett bråk. Det användes ett tillhygge, en innebandyklubba, som läraren fick på sig.
Enligt Carsten Wulf arbetar i?dag sex lärare, två språkstödjare och två elevassi­stenter med den internationella klassen. En tjänst på halvtid som biträdande rektor har nyligen också tillsatts.
Carsten Wulf menar att personalstyrkan rent antalsmässigt är tillräckligt stor.
– Men vi har många nyutexaminerade lärare som jobbar med den kanske svåraste elevgruppen. Här kan jag önska att vi hade några med mer kompetens och erfarenhet.
– Det är svårt att rekrytera lärare, inte minst till Lammhult. Men barnen är här och vi har en skyldighet att ta emot dem.
Han säger att förvaltningsledningen är väl medveten om problemen.
– Vi har fått löfte om att det ska skapas två nya klassrum under våren.
Björn Molin är huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund. Han är bekant med det dramatiskt ökande elevantalet på Lammhults skola. Men att lärare ska ha utsatts för våld känner han inte till.
– Men vi är medvetna om att det är en situation vi måste ha koll på, så att det blir bra. Det är alltid lite friktioner när man startar en internationell klass. Men det brukar bli bra. Det är min erfarenhet.
I?dag går drygt 400 ele­ver på Lammhults skola.