Butapalats Hotell vill bli asylboende

Växjö Artikeln publicerades

Enligt en skrivelse till kommunen vill Buta­palats Hotell i Växjö öppna asylboende. Något som Bo Frank avråder från.

Enligt brevet ska Buta­palats Hotell AB lämna ett anbud till Migrationsverket med förhoppning om att eventuellt få driva asylboende. Kommunalrådet Bo Frank (M) är kritisk till ett asylboende i Växjö.
– Jag avråder Migrationsverket från att teckna anbud av det enkla skälet att Växjö redan i?dag ligger i topp i mottagande av flyktingar. Det är inte rimligt att man ger sig på de kommuner som haft ett generöst mottagande och öppnat nya flyktingförläggningar. Jag har bett kommunchefen kontakta Migrationsverket för att framföra samma budskap.
Enligt Frank hörde Migrationsverket av sig i våras för att berätta att verket var intresserat av att öppna två stycken asylboenden i Växjö kommun.
– Då avrådde jag dem från att öppna i Växjö. Då gjorde de uppenbarligen inte det. Men nu verkar det vara på gång igen och kommunens budskap är detsamma. Jag har kontaktat de övriga partiledarna i femklövern och Åsa Karlsson Björkmarker och berättat om mitt ställningstagande.
Håller de med dig?
– Jag har ingen emot mig. Ingen har sagt att jag gjort något fel som inte vill att Migrationsverket ska öppna flyktingförläggning här.
Du tycker att Växjö har nått en gräns?
– Ja, det tycker jag. Vi har haft femte, sjätte högs­ta flyktingmottagande per invånare. Vi fortsätter att ha väldigt högt flyktingmottagande, då ska vi inte ha ett asylboende också. Vi har haft många ensamkommande flyktingbarn och sen har det kommit spontant ensamkommande flyktingbarn utöver det avtal vi haft med Migrationsverket.
Och det har inte med läget i centrala Växjö att göra?
– Det hade inte spelat någon roll om det hade varit i Lammhult eller Braås, min inställning hade varit densamma.
Åsa Karlsson Björkmarker (S) håller med Bo Frank.
– Jag tycker inte att ett asylboende i Folkets park är en bra idé. I Växjö har vi tagit ett stort ansvar. För mig är det viktigt att människor är välkomna till Växjö och att vi tar emot minst vår andel. Men det är viktigt att alla Sveriges kommuner tar ett solidariskt ansvar.
Araz Elses som är styrelse­ordförande i Butapalats Hotell AB vill inte svara på Smålandspostens frågor men hänvisar i ett mejl till att hotellet inte har någon överenskommelse eller avtal med Migrationsverket eller annan myndighet. Han tillägger också att som fastighets­ägare har man rätt att hyra ut till vem man vill.