Centrumskolan vandaliserad av ungdomsgäng på Araby

Växjö Artikeln publicerades

I dag ska Centrumskolan på Araby i Växjö iordningställas efter ungdomsgängens vandalisering i tisdags kväll. Det var då flera fönster krossades och brandsläckare tömdes.

– Vi har en fin skola och det här känns otroligt tråkigt, så meningslöst. Vi kan använda pengarna bättre än att reparera fönster och möbler och fylla på tömda brandsläckare, säger rektor Ewa-Lotta Carlsson.
Flera fönsterrutor krossades i skolans entré mot Dalbo Centrum liksom rutan på en dörr inne i skolan. Ungdomar tog sig in i skolan och fortsatte vandaliseringen inne i lokalerna där brandsläckare tömdes på innehållet och skåp vältes.
Växjö kommun har satsat mycket pengar på Cent­rumskolan, före detta Arabyskolan, som totalrenoverades för några år sedan.
En av flera brandsläckare som revs ned tömdes precis utanför skolans expedition. Ewa-Lotta Carlsson var på plats vid skolan när förrådsbyggnaden mellan skolan och Araby Park Arena började brinna klockan 22.45.
Under tumultet, där 40–50 ungdomar fanns med, sköts raketer och smällare. Poliser och personal från räddningstjänsten som kom till platsen blev beskjutna med raketer.
Första gången polisen anlände var vid 17.30-tiden, men efter att ha beskjutits togs beslutet att inte ingripa. Boende i området har reagerat på att polisen valde att retirera och inte ingrep förrän flera timmar senare.
– När polisen låter sig bli bortjagad av ungar tror de ju att de vunnit och blir ännu mer övermodiga, säger en kvinna som Smålandsposten pratat med och som har sina barn på Centrumskolan.
Frederik Svärd, inre befäl vid polisen i Kronoberg, säger att han förstår att allmänheten kan bli irriterad.
–?Men vi kan inte riskera att någon blir skadad. Det finns väl utarbetade rutiner och taktiker för sådana här händelser. Polisen ska inte gå in i liknande situationer underbemannade utan i stället avvakta och dokumentera, säger Frederik Svärd, och tillägger:
– Jag kan förstå att allmänheten tycker att polisen i en sådan situation bara står och tittar. Men det finns skäl och det handlar om polisernas säkerhet.
Kravallutrustad polis agerade på Araby först när förstärkning anlänt från Kalmar. Polisen har i dagsläget ingen misstänkt för vandaliseringen.
De senaste händelserna bidrar till ökad oro bland boende i området. Araby/Dalbo finns med på Rikskriminalens lista över områden med kriminella nätverk med stor påverkan i lokalsamhället.
Under nyårsnatten fick polisen indikationer på att nya oroligheter var på gång i Arabyområdet. Enligt uppgifter sköts återigen raketer mot förbipasserande och fastigheter.
–?Vi var beredda både med utrustning och tillräckligt mycket folk för att kunna göra en insats. Vi arbetade även tätt ihop med frivilligorganisationer som fanns på plats och de lyckades uppnå lugn i området. Därför blev det aldrig någonting av detta, säger närpolischef Jonas Eek, och tillägger:
–?Ibland får vi uppfattningen att ungdomar vill locka dit folk från blåljusorganisationerna för att bråka med oss och dra i?gång någonting ännu större. Därför är det alltid en avvägning om hur vi ska agera.
Jonas Eek säger att polisen tillsammans med andra hela tiden i vardagen arbetar förebyggande parallellt med akutinsatser för att se till att stadsdelen blir så trygg som möjligt. Han konstaterar att polisen kommer att öka sin närvaro i Araby.
–?Vi ska öka närvaron i området eftersom det nu är oroligt där.
Ibland får vi uppfattningen att ungdomar vill locka dit folk från blåljusorganisationerna för att bråka med oss och dra i?gång någonting ännu större.