Då slutar Bo Frank (M)

Växjö Artikeln publicerades
Kommunalrådet Bo Frank (M) har meddelat att han avgår efter årsskiftet men ämnar fortsätta inom politiken.– Jag kommer att fortsätta tills väljarna tycker att jag inte gör tillräckligt med nytta. Så länge jag har medborgarnas förtroende kommer jag att hålla på, säger han.
Foto:Per Sandeback
Kommunalrådet Bo Frank (M) har meddelat att han avgår efter årsskiftet men ämnar fortsätta inom politiken.– Jag kommer att fortsätta tills väljarna tycker att jag inte gör tillräckligt med nytta. Så länge jag har medborgarnas förtroende kommer jag att hålla på, säger han.

Under torsdagsmorgonen meddelade kommunstyrelsens ordförande Bo Frank datumet för sin avgång.

I ett brev till alla anställda och till invånare i Växjö kommun berättar kommunstyrelsens ordförande Bo Frank att han planerar att sluta sitt uppdrag vid årsskiftet.

– Det känns väldigt bra. Jag bestämde mig för sex år sedan, i samband med valet 2010, att jag skulle göra allt för att vinna valet 2014. I god tid inför 2018 skulle jag sedan lämna över till min efterträdare, säger Bo Frank.

Vem som kan bli potentiell efterträdare vill Bo Frank inte nämna.

– Det är upp till valberedningen att lägga ett pussel nu, säger han.

Bo Frank började med kommunalpolitik år 1974 och kan blicka tillbaka på 30 år som heltidspolitiker.

Hur ser du tillbaka på din tid inom politiken i Växjö?

– Det är svårt när man är inne i detta att ha perspektiv på vad som är bra eller dåligt. Man måste ha perspektiv och större distans för att kunna ge ett vettigt svar. Men jag hoppas att den bästa stunden fortfarande ligger framför mig.

Är du nöjd när du ser tillbaka?

– Jag är jättenöjd. Framför allt på det som är Växjös styrka. Att vi har Sveriges bästa medborgare i Växjö. Vi har fantastiska företagare och medborgare som jobbar, sliter och engagerar sig i föreningslivet. Vi har väldigt gott förändrings- och utvecklingsklimat i Växjö.

Vad ska du göra efter årsskiftet?

– Jag kommer inte att trappa ner egentligen utan jag hoppas kunna trappa upp och göra annat till nytta för Växjö. Jag hoppas kunna fortsätta jobba med miljöfrågor på ett internationellt plan. Jag hoppas även kunna fortsätta jobba för blågröna Växjö och för Växjö kommun på ett eller annat sätt. Men det får komma senare.

Bo Frank kommer att lämna kommunstyrelsen men sitta kvar i kommunfullmäktige. Han kommer även att lämna sin plats som vice ordförande i styrelsen för Småland Airport AB.

– Jag har en del uppdrag kvar i regionen och för SKL i Stockholm så jag kommer att vara fullt sysselsatt. Jag kommer att göra allt för att blågröna Växjö ska vinna valet 2018 och stötta min efterträdare, säger Bo Frank.

Har du något råd till din efterträdare?

– Nej, ingenting. Lämnar man så lämnar man och då måste man ge 100 procent manöverutrymme till den som kommer efter. Jag kommer inte att lägga mig i ledarskapet ett dugg framöver. Det går inte att sitta och försöka köra bil i baksätet. Men jag kommer att stå till förfogande för att svara på frågor.

Efter en stund ringer Bo Frank upp. Han har kommit på att han visst har ett råd att ge sin efterträdare.

– Jobba mindre och lägg mer tid på familjen.

Du kan läsa Bo Franks brev här.