Annons

Dags igen för sommartid, men hur länge till?

Äntligen sommar! Eller åtminstone sommartid.
Äntligen, förresten? Kanske är tidsomställningarnas dagar räknade.
Publicerad 24 mars 2018

Sommartid

Natten till söndagen slår klockan aldrig 02.00, utan 03.00, som vanligt den sista söndagen i mars månad. På så vis kan vi njuta av kvällssolen en timme längre.

Annons

Men i EU kan sommartiden snart vara borta. EU-kommissionen ska komma med ett förslag till att slopa "tidsomställningscirkusen", som EU-parlamentarikern Fredrik Federley (C), som engagerat sig i frågan, uttrycker sig. Dagens Nyheter rapporterar att två av tre svenskar har sagt sig vilja slippa fenomenet.

I så fall vill EU-kommissionen att det sker samordnat.

Sommartiden har kommit och gått de senaste 100 åren, och blev allt vanligare under 1970-talet. Sverige införde den 1980.

Framför allt är sommartiden ett västerländskt fenomen. Av världens alla länder förekommer den i mindre än 40 procent enligt sajten Time and date. Nästan hela Afrika och Asien, liksom stora delar av Sydamerika, ställer inte om några klockor.

Fullt samordnad är tiden inte heller i väst. Medan nästan hela Europa ställer om nu på söndag, gjorde USA, Kanada och Kuba det redan den 11 mars. Australien och Nya Zeeland byter i sin tur till vintertid den 1 april.

TT

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons