Annons

Daniel valde studier i Polen

Daniel Manna, 23, ångrar inte flytten till polska Wroclaw där han nu studerar till läkare. Snarare kan ett internationellt läkarprogram vara till fördel om man vill arbeta utomlands framöver.
Växjö • Publicerad 2 januari 2010
Mycket pluggande Första året i Polen var tufft. Daniel Manna, från Asa, pluggade nästan dygnet runt. Nu har han gått 2,5 år på utbildningen. Foto: Lars göran rydqvist
Mycket pluggande Första året i Polen var tufft. Daniel Manna, från Asa, pluggade nästan dygnet runt. Nu har han gått 2,5 år på utbildningen. Foto: Lars göran rydqvistFoto: 

Wroclaw är stad på 650 000 invånare i sydvästra Polen cirka 30 mil från Krakow. Det rör sig om en universitetsstad med anor. Sju nobelpristagare kommer från regionen och namn som Marie Curie och läkaren Alois Alzheimer kan förknippas med Wroclaw.

Daniel Manna är uppvuxen i Asa, utanför Lammhult, och är just nu under jul- och nyårshelgerna hemma hos sina föräldrar.

Annons

Som för så många andra räckte inte Daniel Mannas betyg från gymnasiet till en svensk läkarutbildning. Då återstod alternativet utlandsstudier.

- Det var mer av en slump att jag hamnade i Polen. Jag surfade på nätet och läste en blogg där en student skrev om läkarstudier i Polen.

Han funderade även på Danmark, men det blev till sist Polen. Den polska läkarutbildningen har gott renommé och är välkänd i Sverige. Polska läkare som kommer till Sverige fungerar ofta bra och har lätt att anpassa till den svenska sjukvården.

På ett internationellt läkarprogram i Wroclaw går 60 studenter. De flesta är svenskar, här finns tyskar, amerikaner och på senare tid även studenter från Saudiarabien.

- Det var självklart en jätteomställning att ta flyget från Sverige till Wroclaw med 20 kilo packning och bosätta sig i Polen. Kulturen är så annorlunda, man kände inga och allt var nytt.

Första året innebar ett råpluggande av anatomi och biologi, kärnämnen inom läkarutbildningen som det fästes stor vikt vid i den polska läkarutbildningen.

- Jag pluggade och sov första året. Det var extremt tufft. Det här var också en tid då det skedde en viss utsållning av studenterna.

Efter att ha genomfört dessa kurser känner Daniel Manna sig väl förberedd inför de andra kurserna. Han har en bra grund att stå på.

Utbildningen i Polen är sex år och därefter väntar en AT på 1,5 år som ska genomföras i Sverige. AT står för allmäntjänstgöring och behövs för att få den slutliga läkarlegitimationen.

Daniel Manna har gått 2,5 år och påbörjat lite klinisk praktik. En del praktik har han gjort i Sverige, på ortopedmottagningen i Växjö och vårdcentralen i Lammhult. Hans mål efter avslutad utbildning är att återvända till Sverige som läkare. Även om det finns tankar att flytta till något annat land och jobba där till en början.

Annons

Han har svensk flickvän som går samma utbildning i Polen och de båda delar lägenhet.

- Prismässigt är det något billigare i Polen, men inte mycket.

Utbildningen bekostas med svenska studielån. Centrala studiestödsnämnden betalar ut samma slags lån till studenter som läser i Sverige, samt ett utlandstillägg. Studierna på universitetet i Polen är inte gratis, ett års utbildning kostar runt 8 000 euro.

Daniel Manna tycker det är märkligt att det utbildas så få läkare i Sverige. Danmark som har en mindre befolkning utbildar fler och norska staten bekostar läkarutbildningen åt studenter som väljer att läsa utomlands.

- Jag ville till hundra procent utbilda mig till läkare, då får man finna sig i situationen och plugga utomlands.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons