Datorkunniga lärare inspirerar elever

Växjö Artikeln publicerades

När lärare är säkra datoranvändare kan eleverna inspireras till stordåd. Elever på Teleborg Centrumskolan har gjort animerade filmer om kolatomer.
– Jag trodde inte NO-lärare fick jobba med så här roliga saker, säger Maria Bollen Helstad.

Kunskap är avgörande då samtliga lärare på grund- och gymnasieskolor i kommunen får persondatorer. Därför utbildar AV-Media 1100 lärare i webbaserade it- och mediakompetens under året. Maria Bollen Helstad, lärare i biologi, kemi och matematik på TC, gjorde kursen självständigt eftersom hon är van datoranvändare och utbildad IT-pedagog.
– Men jag slogs av vilka finesser det finns och lärde mig bland att lägga in ljudklipp i Powerpoint-presentationer och bädda in filmer.
Utbildningen gav Maria Bollen Helstad en säkerhet att coacha eleverna att tänka nytt. Hon har gått en extrakurs i animerad film och det tog eleverna en halvtimme att lära sig grunderna.
– Förra året gjorde åttorna animerad film om kolets kretslopp. Jag är stå stolt över dem!
Elevassistenten Annika Petersson gjorde kursen på AV-Medias så kallade Pim-stuga eftersom hon var ovan vid datorer.
– Jag trodde intee datorer var min grej men nu är jag entusiastiskt! Jag jobbar med elever med särskilda behov, de har bland annat gjort powerpointpresentationer i biologi. Det hade jag inte klarat utan kursen.
Pim-ansvariga Anna Prissberg är IT-pedagog på AV-Media som också examinerar lärare och skolledare, målet är att 80 procent av alla ska klara de tre första stegen under året. Hon glädjs åt att skolpersonalen pushar varandra att använda den nya tekniken.
Maria Bollen Helstad har också använt sig av chatrum där eleverna på lektionstid diskuterat exempelvis livsstil, hälsa och cancer som de läst i biologi. I chatten kom känsliga frågor upp, frågor som Maria Bolen Helstad kunde ta upp nästa lektion.
– Det finns alltid elever som inte räcker upp handen eller inte vågar fråga. I chatten kan jag se vad alla sagt, alla kom till tals. Det blir även bedömningsunderlag för mig.
Att använda chatt i undervisningen ingår inte i Pim men sprids ändå genom lärare som utbildat sig. Maria Bollen Helstad vill läsa de två sista stegen i Pim där man bland annat lär sig göra radioprogram och använda Excel.
– Skolledare ska också gå kursen vilket är bra, då ses det inte som ett pålägg uppifrån, säger Anna Prissberg.


Se några av TC-elevernas animerade filmer:

ClaraStinaAnnieHanna

SimonGustav.wmv

KajsaJuliaJohanna.wmv

Ko filmen Maja Julia Linn