"De började genast sparka och försökte ta min cykel"

Växjö Artikeln publicerades
Blåslagen och mörbultad blev 17-åringen som utsattes för ett rånförsök i Växjö. Han drabbades också av hjärnskakning när han slog i asfalten.
Foto:privat
Blåslagen och mörbultad blev 17-åringen som utsattes för ett rånförsök i Växjö. Han drabbades också av hjärnskakning när han slog i asfalten.

När 17-åringen cyklade på cykelbanan mellan Marketenterivägen och Storgatan i Växjö blev han omkulldragen. Två personer försökte ta cykeln och jagas nu för rånförsök.

– Allt gick så fort. Det gjorde ont och blev väldigt mycket adrenalin. Tanken var bara att försöka cykla därifrån fortast möjligt, säger den drabbade 17-åringen till Smålandsposten, och tillägger:

– När jag kom därifrån blev jag väldigt stressad och ganska chockad. Jag förstod knappt vad som hade hänt.

17-åringen slog i ena axeln och huvudet. Han drabbades av hjärnskakning och fick omfattande sårskador, nu tvingas han använda kryckor.

– Ingenting är brutet, men jag ska gå på kryckor i ungefär en vecka och ta det lugnt. Det gör fortfarande väldigt ont.

Rånförsöket inträffade klockan 20.05 i torsdags kväll, på cykelbanan strax väster om Mediamarkt. 17-åringen hade tränat och var på väg hem till bostaden.

– Jag såg en person som gick på cykelbanan, men tänkte inte så mycket på det. Plötsligt ställde han sig mitt i vägen och försökte blockera så att jag inte kunde cykla förbi, berättar 17-åringen.

– Jag saktade ned något för att runda honom när en annan hoppade upp från diket och puttade mig så att jag trillade av cykeln och gled ut på vägen.

– De började genast sparka och försökte ta min cykel. Som en ren reflex sparkade jag till en av personerna på benet så att han trillade.

Då lyckades 17-åringen på något sätt komma upp på cykeln och cyklade hemåt.

– Först cyklade jag fort, men det gjorde så ont att jag fortsatte cykla rätt sakta och ringde pappa. Han körde mig till stället där det inträffat och vi tittade i närområdet. Sedan ringde vi polisen och fick besked att de antingen kunde skicka en patrull, det skulle ta 45 minuter, eller kunde vi köra in till polisstationen.

Men 17-åringen kontaktade en polispatrull som tankade intill Grand Samarkand och berättade vad som hänt.

– Sedan körde pappa mig till sjukhuset där vi fick stanna i omkring fem timmar.

17-åringen är övertygad om att de båda gärningsmännen planerat överfallet mot första bästa cyklist som kom på cykelbanan.

Under fredagen höll polisen ett längre förhör med 17-åringen. Polisen försöker nu identifiera de båda misslyckade rånarna.

Gärningsmännen uppges vara i 16-19-årsåldern och mörkhyade. Båda hade svarta Adidasbyxor och luvtröjor.

– Om någon sett någonting strax innan, under eller efter rånförsöket eller om man tror sig veta vilka det kan vara är vi tacksamma för tips, säger kommissarie Henrik Jonasson vid Växjöpolisen.

Den ene gärningsmannen var omkring 180 centimeter lång med håret bakåtfixat med vax.

– Han hade fjunig mustach, blå luvtröja och vita skor. Den andre var något kortare och kraftigare, bar en svart luvtröja och hade en smal silverlänk runt halsen, säger Henrik Jonasson, och tillägger:

– De pratade inte mycket med varandra över huvud taget. De sa någonting på ett främmande språk.

17-åringen är väl medveten om att rånarnas attack trots allt kunde ha slutat betydligt värre.

– Det är tråkigt att man inte ska kunna cykla i fred utan att sådant här händer, säger han.