”De har kommit hit av fri vilja”

Växjö Artikeln publicerades

Tiggarna på Växjös gator måste få hjälp. Det menar Carin Högstedt i Vänsterpartiet.
– Det går inte att blunda längre.
– Jag kan tycka jättesynd om dem men de har trots allt kommit hit av fri vilja, säger Benny Johansson (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Vilken dag som helst kan vintern knacka på dörren. EU-migranterna, i detta fall tiggarna, lever på gatorna och sover i bilar. Eller under presenningar.
Carin Högstedt är djupt oroad för vad som ska hända när kölden slår till.

Hon säger att många vanliga medborgare försöker hjälpa tiggarna på olika sätt. De har också vädjat till henne som politiker och frågat: ”Kan inte ni göra något”.
– De vill att kommunen tar ansvar.

Enligt Carin Högstedt får tiggarna hjälp med tak över huvudet i flera kommuner, inte minst i de större städerna. Samarbete mellan kommunerna och olika hjälporganisationer är vanligt
I Växjö finns Växjö diakonicentrum (Svenska kyrkan) som kommunen jobbar ihop med. Här kan människor exempelvis äta en bit mat eller ta en dusch. Det tycker hon är bra men det räcker inte. Det behövs någon form av akutboende.

I en motion föreslår hon att Växjös kommunfullmäktige omgående beslutar att berörda nämnder gärna med hjälp av frivilligorganisationer – ordnar med boende för hemlösa EU-migranter.
Kommunen kommer inom kort att hålla ett internt möte för att försöka skaka fram bostäder åt hemlösa. Men Benny Johansson säger att detta främst gäller de mellan fem och sju Växjöbor som redan är kända inom socialtjänsten.

Hur ser du på tiggarna?
– Jag vill inte vara cynisk men detta är en annan fråga. Jag har svårt att ge ett bra svar. Jag kan tycka jättesynd om dem men de har trots allt kommit hit av fri vilja, säger Benny Johansson och tillägger:

– Men finns det barn med i bilden är det ingen tvekan, då ingriper vi direkt.

Benny Johansson hänvisar till samarbetet med Växjö diakonicentrum som kommunen stöttar med 300 000 kronor om året.
– De gör en stor insats.