Debatt i demokratins tecken

Växjö Artikeln publicerades

En lång och stundtals brännhet debatt hölls på Folkets park på lördagen, som en del i projektet Ditt fria val. Syftet är att få fler att gå och rösta.

Ditt fria val är ett treårigt demokratiprojekt som drivs av idrottsföreningen Växjö FC med stöd av Växjö kommun och Allmänna arvsfonden.
-Just nu arbetar vi inför valet förstås. Vi är ute varje dag, både i Arabyområdet men också i andra delar av Växjö kommun, för att få fler att rösta, berättar projektledaren Sejla Pendik.
Bakgrunden är att valdeltagandet bara var 67 procent i Araby-Dalbo-området vid valet 2006.
-Går man en kilometer bort, till Hovshaga, var deltagandet över 90 procent, säger Sejla Pendik.
Sejla Pendik påpekar att projektet är politiskt och religiöst obundet.
-Vi är jättenoga med att inte påverka någon kring vad de ska rösta på. Det viktiga är att de röstar.
Framför allt riktar man sig till ungdomar. Två som bestämt sig för att rösta är Nuhi Nebini, 20 år, och Shukri Abdiwali, 22 år.
-Det är en viktig rättighet, och jag har motiverat mina kompisar att också rösta, säger Nuhi Nebini.
– Vi måste prata om vår framtid. Det här är vår chans att påverka den, säger Shukri Abdiwali.
Vi träffar dem på debatten som Ditt fria val höll på lördagen i Folkets park. Åtta partier var inbjudna, men sverigedemokraterna dök inte upp. I en över två timmar lång debatt inför ett 60-tal åhörare togs arbetsmarknad, utbildning, integration och jämställdhet upp. Det hettade till kring friskolor, privatiseringar, rut-avdraget och arbetsgivaravgiften för unga. Den borgerliga alliansen har halverat arbetsgivaravgiften för alla under 26 år. De rödgrönas förslag är att höja den igen, men i gengäld slopa arbetsgivaravgiften helt när ett företag anställer en arbetslös ungdom.
-Resultatet har bara blivit att företag som McDonalds kan plocka ut 150 miljoner i vinst och stoppa i egen ficka, sade Åsa Karlsson Björkmarker (s).
– Jag tycker inte att du ska peka ut bra och dåliga företag. McDonalds är en spegel av samhället där många unga får sitt första jobb och sedan blir jätteattraktiva på arbetsmarknaden, sade Bo Frank (m).
- Problemet är inte att företag tar ut en vinst! Problemet är att man ska var försiktig med var vi lägger våra skattepengar, svarade Åsa Karlsson Björkmarker.