V: ”Det finns utrymme för att sänka arbetstiden”

Växjö Artikeln publicerades

Johnny Werlöv (V) ser framtiden an med tillförsikt för sitt parti. Inte sedan 1960-talet har Vänsterpartiet haft så många medlemmar.

Ett av vänsterpartiets viktigaste frågor i årets val är sex timmars arbetsdag. Målet är att införa sextimmarsdagen på minst två arbetsplatser i Växjö kommun kommande mandatperiod.

– Vi har inte pekat ut de arbetsplatserna än, men det är något vi tror på, även om det är en utmaning att utföra. Vi vill börja på två ställen och vi ser gärna att försöken följs av forskare på universitetet, säger Johnny Werlöv och fortsätter:

– Det finns utrymme för att sänka arbetstiden. Det har försök på andra orter visat. Du får färre sjukskrivna och gladare personal. Med den tekniska utveckling vi haft och har, har effektiviteten ökat, men det har inte kommit arbetarna till del.

Johnny Werlöv (V) har alltid varit partipolitiskt intresserad, men det var först för drygt fyra år sedan han gick med i Vänsterpartiet. I dag är han ordförande i Vänsterpartiet Växjö.
Foto: URBAN NILSSON
Johnny Werlöv (V) har alltid varit partipolitiskt intresserad, men det var först för drygt fyra år sedan han gick med i Vänsterpartiet. I dag är han ordförande i Vänsterpartiet Växjö.

Johnny Werlöv och hans partikamrater vill också se över besparingskraven i kommunens verksamhet. Det som i Växjö kallas för omvandlingstryck.

– Det är ett fint ord för besparing. Man effektiviserar för att spara pengar, men det är svårt i verksamheter där den största kostnaden är lön och så är det inom skola och omsorg. Då måste du skära ner på bemanningen. Det går då och då i växande organisationer, men inte år efter år.

När det gäller Vänsterpartiets roll i framtiden hoppas Johnny Werlöv att partiet hamnar i regeringsställning.

– Troligen tillsammans med socialdemokraterna, även om det parlamentariska läget är besvärligt både på riksplanet och i kommunerna. Men det råder en positiv stämning i partiet. Inte sedan 1960-talet har vi haft så många medlemmar. Det känns som om vi är en liten folkrörelse, säger Johnny Werlöv.

fakta

Vänsterpartiets fem viktigaste vallöften

Vi bad partierna avlägga fem vallöften. Det här lovar Vänsterpartiet.

Begränsa vinsterna i välfärden

V vill begränsa vinsterna i välfärden. Skattemedlen ska gå till vård, skola, omsorg. Hittills har vänsterpartiet inte nått någon framgång i frågan i riksdagen, även om den debatteras flitigt både på riksplanet och lokalt.

Fria bussresor för pensionärer

V vill ge pensionärer fria bussresor under lågtrafik i Kronobergs län. Förra året skrev över ett tusen pensionärer på namnlistor, om att åka gratis buss mellan klockan 10 och 15, som lämnades in till Växjö kommun. Pensionärerna betala fortfarande för bussresor.

Sex timmars arbetsdag på minst två arbetsplatser i kommunen

Som en satsning på dem som jobbar med barn, äldre och sjuka vill v införa försök med sex timmars arbetsdag på minst två arbetsplatser inom Växjö kommun. Vid Vänsterpartiets kongress i februari i år avvisades motionen om att 35-timmarsvecka skulle vara genomförd redan nästa mandatperiod. Partiledaren Jonas Sjöstedt: ”Målet är sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för alla.”

V lovar att satsa på ridsporten

Ridanläggningarna i kommunen ska erbjuda en dräglig arbetsmiljö för alla som vistas och arbetar i dem och de ska leva upp till gällande djurskyddslagstiftning, menar V. I princip alla partier i Växjö kommun vill satsa på ridsporten. Frågan debatteras och utredningar görs om mångmiljoninvesteringar.

V lovar att sänka de höga politikerarvodena

Att politikerlönerna ökar i snabbare takt än vanliga arbetande människors löner vill V stoppa. Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 65 400 kronor i månaden. 2016 tjänade Växjös kommunalråd som mest drygt 79 000 kronor i månaden.

Visa mer...

fakta

Vänsterpartiet

Valresultat 2014: 5,72 %

Enligt senaste opinionssiffrorna:10,3 %

Riksdagsvalet i Kronobergs län:4,52 %

Kommunvalen 2014:

Alvesta 4 %

Lessebo 6,8 %

Ljungby 7,1 %

Markaryd 2,4 %

Tingsryd 3,6 %

Uppvidinge 4,4 %

Växjö 5,2 %

Älmhult 3,3 %

Regionvalet 7,9 %

Kort om partiets roll lokalt: Vänsterpartiet är verksamt i alla åtta kommuner i Kronobergs län. Mandatfördelningen i kommunfullmäktige ser ut så här: Fyra i Växjö, två i Alvesta, Tingsryd, Uppvidinge, Älmhult och Lessebo, noll i Markaryd och Ljungby.

Toppnamn

Riksdagslista

1. Robert Armblad, Växjö, 29 år.

2. Eva-Britt Svensson, Växjö, 72 år.

3. Tobiaz Kowalski, Uppvidinge, 50 år.

Regionlista

1. Eva-Britt Svensson, Växjö, 72 år.

2. Daniel Liffner, Växjö, 32 år.

3. Janna Tisjö, Alvesta, 36 år.

Visa mer...

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR