DHR marscherar mot diskriminering

Växjö Artikeln publicerades

Otillgänglighet för funktionshindrade ska klassas som diskriminering. Det menar De Handikappades Riksförbund som under lördagen marscherade mot diskriminering och för att uppmärksamma att lagstiftning behövs.

Marschen för tillgänglighet är en organisation som syftar till att införa en svensk lagstiftning som klassar otillgänglighet som diskriminering av personer med funktionsnedsättning. Under lördagen marscherade man på över 20 orter runt om i landet – bland annat i Växjö.
– Man känner frustration över att det inte händer något. Vi blir hindrade i vårt dagliga liv och blir klassade som andra klassens medborgare. Det är diskriminering, menar Eva Enkvist, ordförande DHR Växjö.

Tillgängligheten i Växjö ser hon många gånger som besvärlig. Det kan vara trottoarkanter som lutar, för kort tid för grön gubbe vid övergångsställen eller trappsteg in i butiker.
– Man önskar att det vore lättare att ta sig fram på torget, att det vore plant och inte kullersten. På torget kan det vara jättebesvärligt, säger hon.

Det finns en utredning och ett färdigt lagförslag om att klassa otillgänglighet som diskriminering. Men ingenting händer, trots att förslaget legat på regeringens bord sedan 2010. Lagstiftning behövs – därför gick man under lördagen genom stan med orden "tillgänglighet – en rättighet".
– Man får inte bli uppgiven. Man måste kämpa vidare, säger Conny Dahlberg, som var en av många som deltog i marschen.

Michelle Hallberg