Digital vecka ska sätta fart på utvecklingen

Växjö Artikeln publicerades
Henrik Ladström är en av föreläsarna under Digitala Veckan, som arrangeras av IEC vid Linnéuniversitetet. Han berättade om hur arbetsplatserna måste möta den digitala utvecklingen.
Foto:Henrik Nordell
Henrik Ladström är en av föreläsarna under Digitala Veckan, som arrangeras av IEC vid Linnéuniversitetet. Han berättade om hur arbetsplatserna måste möta den digitala utvecklingen.

Om 20 år kan hälften av alla yrken vara borta på grund av digitaliseringen. Det är en lärdom som besökarna på Digitala veckan fick med sig från Henrik Ladströms föreläsning.

Henrik Ladström från Knowit var en av föreläsarna under den digitala veckan. Han lyfte fram hur den digitala utvecklingen påverkar våra arbetsplatser. Trenden visar att vissa typer av yrken är på väg att försvinna.

– Samma skedde under industrialiseringen, då man tog in Spinning Jenny-maskinerna i fabrikerna. En del av de anställda slog sönder spinnmaskinerna för att de trodde att de skulle tas deras jobb. Fast nu i efterhand vet vi att industrierna fortsatte växa, säger Henrik Ladström.

Fotomodell, biblioteksassistent och kassapersonal är jobb som med stor sannolikhet kommer att bli automatiserade de kommande åren. Därmed försvinner de från arbetsmarknaden, enligt den rapport som Stiftelsen för strategisk forskning tagit fram.

– Längre ner på listan har vi yrken som har mycket med människor att göra, exempelvis psykolog och läkare. Det är också svårt för datorer att ta över yrket som jägmästare. Där behöver man ha en förståelse för naturen och veta hur skogen ska skötas, säger Henrik Ladström.

Det har också visat sig att tekniken kommer snabbare än vad man trott. Självkörande bilar är ett sådant exempel, som forskarna var skeptiska till redan för tio år sedan.

Robotar som utför olika typer av hantverk håller också på att utvecklas. Det sker bland annat genom en tävling som amerikanska försvarsdepartementet (Darpa) anordnar.

Även i kontorslandskapen krävs det att man hänger med i teknikutvecklingen, något som Henrik Ladström satte fokus på.

Han förklarade att det kan krävas en ny organisation, där man ska motivera alla medarbetare att bli mer digitaliserade.

– Om man vill vara lite taskig kan man säga att HR-personalen har suttit skyddad med sina pärmar. Digitaliseringen ställer nya krav på dem, att leda en omställning på arbetsplatserna och få medarbetarna att använda ny teknik.

– Administrationen av löner är en stor del av deras jobb i dag, men det jobbet kommer att försvinna om tio år, säger Henrik Ladström.

Alla yrken försvinner dock inte så fort något automatiseras. Det sker hela tiden en utveckling, där de anställda ofta får nya arbetsuppgifter. Det som krävs är därför en kontinuerlig kompetensutveckling.

– Det viktigt att hela tiden tillskaffa sig ny kunskap. Risken är annars att man försvinner från marknaden. Kodak är ett exempel på det. De ansökte om konkurs när fotomarknaden blev digitaliserad, berättar Henrik Ladström.

Fakta

Kommande programpunkter

Här är några av de kommande programpunkterna under Digitala veckan:

Mässan "Stora IT-kompetensdagen" på Linnéuniversitetet.

Hackaton på Videum Science Park.

E-sportsturnering i Folkets Park i Växjö.

Visa mer...