Dopgäster fick kläder nerkissade

Växjö Artikeln publicerades
Foto:Lena Gunnarsson

Under ett dop tog sig ett gäng barn och ungdomar in i Teleborgs kyrka. Där hällde de ut choklad och kissade på dopgästers ytterkläder.

Ett gäng på uppemot tio barn och ungdomar i åldrarna 9 till 15 år tog sig vid tretiden på lördagseftermiddagen in i det så kallade kyrkotorget på Teleborgs kyrka, samtidigt som ett dop pågick.

Kyrkotorget är en mötesplats där besökarna kan läsa tidningar och ta en kopp kaffe. Det fungerar även som kyrkans kapprum.

Väl inne i lokalen ska ungdomsgänget ha hällt ut choklad och åtminstone en av killarna ska ha kissat på golvet och på några av dopgästernas ytterkläder.

Kyrkans vaktmästare upptäckte det hela och lyckades till slut få ut ungdomarna.

– Men jag tror inte att det märktes något under själva dopet, säger prästen och församlingsherden Sofia M Porle, som har polisanmält händelsen som rubriceras som ofredande och skadegörelse.

Hon berättar att det inte är första gången som det här gänget uppehållit sig i kyrkotorget.

– Barn som inte har så mycket att göra söker väl sig till miljöer där de kan vara inomhus om de inte kan vara hemma hos varandra, säger hon och fortsätter:

– Men det handlar inte om ligister utan om barn som man måste hjälpa att förstå vilka koder som gäller hos oss.

Men ni har valt att polisanmäla händelsen?

– Det har vi gjort för att markera att detta inte är okej. Vi kommer också att prata med skola, fritidshem och andra instanser som finns för barnen på Teleborg.

Ambitionen är att kyrkotorget ska stå öppet för allmänheten. Nu kan det bli ändring på det.

– Vi kommer att diskutera hur vi kan hålla det här så öppet och välkomnande som möjligt utan att behöva lägga energi på händelser som är väldigt onödiga, säger Sofia M Porle.

Polisen hade under måndagen inte fattat beslut om hur man skulle arbeta vidare med anmälan.