Dyrt arenakalas för Växjöborna

Växjö Artikeln publicerades

Arenastaden skulle inte kosta Växjö kommun något. Nu handlar det om rekordstora bidrag. 40 miljoner kronor. Per år. Dessutom lånar kommunen ut över en halv miljard.
- Kommunen sitter med Svarte Petter i en krissituation, säger Arenastadens utvecklingschef.

– Det är mycket pengar. Det är stort.
Orden är kommunalrådet Charlotta Svanbergs (S). Tillsammans med övriga politiker i Växjö kommunfullmäktige har hon röstat igenom den största idrottssatsningen någonsin i Växjö. Den som ska förvandla det gamla Värendsvallsområdet till Arenastaden.
Förutom redan befintliga anläggningar bygger Växjö Lakers här sin nya ishockeyarena, Vida arena. Öster sin fotbollsarena. Innebandyklubbarna Vöikers och Vipers satsar gemensamt på en innebandyarena, Fortnox, och IFK Växjö bygger en friidrottsarena.
I takt med att förvandlingen sker skjuter också kommunens ekonomiska bidrag till de fyra föreningarna i höjden: 40 miljoner kronor per år handlar det om. Om dagens kalkyl håller.
Det är en ökning med 24 miljoner jämfört med de 16 som kommunen har haft i kostnader för området tidigare.
40 miljoner är nästan fyra gånger så mycket som kommunens fritidsnämnd betalde ut i kontantstöd till 119 föreningar under 2010.
– Visst är det en stor satsning på föreningarna på Arenastaden. Men det är stora aktörer som sysselsätter många barn och ungdomar i Växjö kommun, säger Charlotta Svanberg.
– Och föreningarna på Arenastaden tar ju på sig ett stort ansvar att bygga och driva de här anläggningarna. Och anläggningarna är inte bara till för dem själva, de är till för hela föreningslivet, säger kommunalrådskollegan Gunnar Elm (C).
Extra mycket blir det om man ser till att utgångsläget var att Arenastadsbygget överhuvudtaget inte skulle bekostas med skattepengar.
– Ja, vi hade förhoppningen att det här inte skulle kosta oss något. Men det var nog lite orealistiskt, säger Charlotta Svanberg.
Utöver bidragen lånar kommunen också ut pengar till föreningarna för att de ska kunna bygga sina nya anläggningar. Lån på totalt 554 miljoner kronor.
– Politikerna och de flesta tjänstemän är nog medvetna om att kommunen sitter med Svarte Petter i en krissituation, säger Anders Franzén, Arenastadens utvecklingschef.
Och även om politikerna hellre talar om möjligheter, kan de inte helt blunda för ett scenario där allt inte går som planerat.
– I den mån det skulle gå åt skogen så lämnar inte kommunen skutan, säger Charlotta Svanberg.
Just det är en försäkring som de största klubbarna på området, Öster och Växjö Lakers, har haft med sig in i projektet.
– Det är en fin tröst. Annars hade vi inte kunnat ta det här beslutet, säger Lakers ordförande Anders Öman.
Förutsättningarna skiljer sig visserligen åt för de båda klubbarna, men i slutändan handlar det om samma sak: Att det går bra på plan. Och på sikt att de tar klivet upp till högsta serierna.
– Spelar du attraktiv fotboll kommer publiken, säger Östers ordförande Claes Lövgren.
Och en attraktivare fotboll, eller ishockey, gör det lättare att locka sponsorer. Ett arbete som nu pågår för full i de båda klubbarna. Men man är långt ifrån hemma.
– Vi har ett hästjobb framför oss, säger Anders Öman.