Dystra drunkningssiffror i sommarvärmen

Sverige Artikeln publicerades

Den fina sommaren har en baksida – antalet drunkningar ökar. Under maj omkom 21 personer, och hittills under juni har minst 5 drunknat. Det gäller att öva på att simma, och göra det i riktiga sjöar och vattendrag.

Hittills har drunkningsstatistiken i år inneburit riktigt dystra siffror enligt Svenska Livräddningssällskapet.

– Vi är förskräckta, nu under maj var det drunkningar i hela åldersspannet. Barn, män och kvinnor, alla drabbades. Vi vill bara säga till alla – drunkna inte, säger Mona-Lisa Wernesten, verksamhetsutvecklare vid Svenska Livräddningssällskapet.

De många drunkningsolyckorna beror på finvädret, konstaterar hon.

– Det är värmen, man tror att man kan simma, och hoppar i. Men man ska komma ihåg att för människan är allt vatten under 30 grader kallt, det blir en chock för kroppen.

Så gott som varenda drunkningsolycka sker utomhus i sjöar och vattendrag. Inte i bassängerna, berättar hon.

– Det är där, i sjöar, älvar och åar som vi måste träna. Det är helt annorlunda än att bada i en bassäng, det kan vara sjögräs och vattenväxter, och man ser inte botten. Visst är det bra träning att simma i en bassäng, men det är helt annorlunda att bada ute i en sjö.

Förr, på 60-talet, lärde sig huttrande barn att simma utomhus i kalla sjöar under sommaren. Nu förs de till uppvärmda bassänger, och får lära sig under helt andra förhållanden än de som sedan väntar i kalla havet. Det gör att många tror sig kunna mer än vad de egentligen kan, förklarar hon.

– Simning är en färskvara, man måste träna.

För små barn, som ännu inte lärt sig simma, är det viktigt att som förälder försöka förmedla just det.

– Riktigt små barn ska man försöka lära att de inte kan simma. Vi lär ut det i vår verksamhet från två års ålder. Sedan försöker vi lära dem att flyta.

Hennes råd är att bada, men att se till att bada säkert.

– Testa förhållandena, och simma där du bottnar. Simma inte ut, utan håll dig längs med stranden. Bada alltid tillsammans med någon, aldrig ensam. Lämna inte barnen utan uppsikt, och se till att de har flytväst på sig om de inte kan simma. Om vi kunde få fler att använda flytväst skulle olyckorna minska, säger Mona-Lisa Wernesten.