Efter restaurangbrand - kvinna döms

Ljungby Artikeln publicerades
Foto:Nathalie Alvhäll Lindahl

Den kvinna som stod åtalad för mordbrand efter en anlagd brand på restaurangen Garvaren i Ljungby döms nu för skadegörelse.

Det var den tolfte juni i år som det började brinna på restaurangen Garvaren i Ljungby och enligt polisens brottsplatsundersökning var branden anlagd.

Skadorna efter branden visade att någon antänt några av bordsdukarna inne på restaurangen och att branden sedan spridit sig. Totalt skadades två bord och fyra stolar.

Kvinnan var åtalad för mordbrand men tingsrätten bedömer "att branden inte lett till någon konkret fara för annans liv, hälsa, eller omfattande förstörelse" och därför döms hon istället för skadegörelse.

Kvinnans närvaro har registrerats inne på restaurangen natten för branden och hon har i förhör uppgett att hon befunnit sig inne på restaurangen vid brandnatten. Men kvinnan har under tidens gång lämnat olika uppgifter till vad som hände.

Till en början sa hon att hon bara rökt utanför restaurangen, men vid ett senare tillfälle har hon uppgett att hon tänt en cigarett inne i lokalen och sedan märkt att duken på ett av borden fattat eld. Varför hon inte ringde brandkåren säger hon berodde på att hon vet att det finns många brandvarnare så att de skulle komma snabbt ändå.

Den senaste uppgiften som kvinnan har uppgett är att en man som hon släppt in i lokalen skulle ha anlagt branden. Men denna uppgift finner tingsrätten inte trolig, då resturangens logg kan visa vilka personer som befunnit sig i lokalen.

Hennes straff blir dagsböter på 16 800 kronor och hon ska också betala 8500 kronor i skadestånd till restaurangen. Kvinnan förnekar brott.