Annons

Emigrantinstitutet läggs ner - kassan är tom

Stiftelsen Svenska Emigrantinstitutet begärs i likvidation. Beslutet fattades av styrelsen på tisdagskvällen.
– Vi har inte pengar kvar i kassan helt enkelt, säger stiftelsens ordförande, Harald Runblom.
Växjö • Publicerad 13 november 2013
Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lennart Ernstsson

Emigrantinstitutets ekonomi har under en längre tid varit pressad. Växjö kommun och Landstinget Kronoberg slutade ge bidrag 2008 på grund av en organisatorisk konflikt med Kulturparken, som ägas av kommunen och landstinget.

– Och utan bidrag är det svårt att bedriva den här typen av verksamhet. Men vi har haft en väldigt bra personal och skickligt föreståndare som skaffat uppdrag åt institutet. Vi har levt på de överskottsmedlen kan man säga. Men det håller inte hur länge som helst, säger Harald Runblom.

Annons

Vad händer nu?

– Vi lägger ner verksamheten men vi har inte fattat några detaljbeslut ännu. Det kommer vi göra i december.

Vad händer med samlingarna?

– De vill ju kommunen och landstinget ha. De har kommit tillbaks till styrelsen nu efter fyra och ett halvt år och inriktar sig på att ta över samlingarna.

Vad säger du om det?

– Vi har inte diskuterat det i detalj men vi har ett samarbetsavtal med Kulturparken, ett samarbete som inte har fungerat vill jag säga, och i det avtalet står det att om verksamheten i stiftelsen läggs ner så ska samlingarna i första hand erbjudas Kulturparken mot skälig ersättning. Men begreppet skälig ersättning har vi inte diskuterat.

Hur ser du på att ni har hamnat i den här situationen?

– Det är väldigt beklagligt, sett mot bakgrund av att det var en lysande verksamhet under hela Ulf Bejboms föreståndartid och det hade kunnat fortsätta lika bra men med en viss annan inriktning. Men det skedde inte.

Hur många anställda berörs?

– En handfull. Det är inte så stor personal. Men jag vill säga att personalen gjort en väldigt bra insats under de här åren.

Annons

Var styrelsen enig?

– Ja, vi var eniga om beslutet att upplösa stiftelsen. Men jag kan inte svara på detaljer här. Det finns en stiftelsejuridik här som jag inte är insatt i. Men stiftelsen har ju ett uppdrag, inskrivet i stadgarna, och har man inte pengar att driva verksamheten så måste man göra något. I det här fallet är det att lägga ner det hela men hantera det med värdighet.

Vad förväntar du dig för reaktioner på det här?

– Man kan ju bara beklaga men på ett sätt var det väl väntat. Stiftelsen har försök agera utan kommun och landsting men det knepiga har varit att de ändå har gjort anspråk på sina styrelseposter utan att vara närvarande i styrelsen. Nu har de kommit tillbaka efter fyra och ett halvt år och vill vara med om en avveckling och ta hand om de materiella tillgångarna.

Vad säger du om det?

– Jag har ingen kommentar för dagen men det kanske säger sig självt, säger Harald Runblom.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons