En mogen nykomling

Växjö Artikeln publicerades

Tidskriften Kvartal vill utmana public service i saklighet och relevans.

För ett par veckor sedan gick ett sus genom den svenska medievärlden. Sveriges Radios stjärnreporter Jörgen Huitfeldt meddelade att han lämnar public service för en liten nystartad tidskrift som heter Kvartal.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Huitfeldt hänvisade i samband med avslöjandet till friheten som finns i att jobba på en mindre redaktion som grund för beslutet. I en längre intervju hos Expressen förklarar han sin bevekelsegrund ytterligare. Det är ett intressant resonemang där han talar om det stora ansvar som hela tiden ligger på journalister och särskilt på public service, nämligen oberoendet. Han menar också att det blivit svårare att göra rättvisa åt debatter de senaste åren då politiska konflikter blivit mer tvådimensionella.

Den klassiska vänster-högeraxeln räcker inte längre till för att beskriva de ideologiska positioner som präglar dagens politik menar Huitfeldt. Han noterar att han under sina tjugo år på SR fått tjugo gånger fler läsarbrev som klagar på vänstervridningen i media än det omvända. Han menar att detta beror på att man haft svårt att få med beskrivningar och perspektiv som den mer borgerligt sinnade delen av befolkningen känner igen sig i.

Kanske är det också detta som den i går återlanserade tidskriften Kvartal siktar på. Initiativet kommer från erfarna högerdebattörer och journalister och målet är att erbjuda mogna och djuplodande perspektiv utan de blinda fläckar som man upplevt från public service. Det är talande att projektet på grund av detta kategoriseras som höger. När man väl tar sig an artiklarna är bredden uppenbar, den gemensamma nämnaren är tonfallet.

Kjell-Olof Feldt, tidigare socialdemokratisk minister, tar ett helhetsgrepp kring integrationen och förklarar de senaste årens politiska låsningar utan pekpinnar. Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, levererar en tankeväckande kommentar om tillväxten och bostadspriserna inför valet. Och Jörgen Huitfeldt radiointervjuar (Kvartal når även ut i podformat) tidigare statsminister Göran Persson på ett sätt som ger perspektiv på dagens politiska konflikter men också på tidigare drabbningar.

Arbetet leds av chefredaktören Paulina Neuding som från tiden med Magasinet Neo gjort sig känd för självständig och modig journalistik. Det finns ingen anledning att tro att Kvartal skulle bli mindre relevant och djuplodande.

Det finns fortfarande många kvalitetsproduktioner inom public service. Stor erfarenhet och stora resurser kommer alltid vara en bra utgångspunkt. Det är dock uppenbart att det finns utrymme för fler aktörer, särskilt i ett läge då SR och SvT sprider sina resurser på allt fler plattformar och produktioner.

Kvartal kommer att finansieras via frivilliga donationer från läsare på ett sätt som påminner om den unga generationens sätt att finansiera allt från entreprenörsäventyr till heltidsdatorspelande. Det är uppfriskande att någon väljer att använda den nya medielogiken till att bidra till en sansad och fördjupad samhällsdebatt.