Eva-Britt Svensson lämnar eu-parlamentet

Växjö Artikeln publicerades

Sveriges och Växjös EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan av hälsoskäl. – Jag trodde att jag skulle kunna bli frisk och fortsätta men har fått rådet att trappa ned. Jag har lytt det rådet.

Det blev ett mycket plötsligt beslut sedan hon under sommaren drabbats av flera infektioner och inte lyckats bli riktigt bra.
– Här i parlamentet kan man inte vara sjukskriven, för det finns inga ersättare och därför var det till slut ett ganska enkelt beslut, berättar hon i telefon från Bryssels flygplats. Under den kommande veckan försöker hon så gott det går att avsluta sitt sju år långa uppdrag i parlamentet och ta farväl av arbetskamrater och politikerkollegor. Den 1 oktober avgår hon officiellt.
– Jag hade själv aldrig trott att jag som socialist, feminist och EU-kritiker skulle kunna nå sådana framgångar som jag gjort.
Eva-Britt Svensson är alltså långt ifrån någon blyg Linnea från Småland och har under sitt uppdrag bland annat suttit ordförande i EU-parlamentets jämställdhetsutskott. Det är också där hennes främsta uppgift funnits enligt henne själv.
– Jag är stolt över att jämställdhetsfrågorna fått en sådan stark ställning i Europaarbetet.
Hon har också prisats av parlamentet och fick utmärkelsen ”Outstanding Contribution” som delas ut av tidningen Parliment Magazine. Själv vill hon också nämna att hon fick förtroendet att kandidera till posten som talman.
Men bara för att hon nu också som blivande ålderspensionär, Eva-Britt fyller 65 år i december, kommer hon inte att lämna rörelsen.
– Vänsteraktivist och feminist tänker jag fortsätta att vara. Jag kommer att informera och debattera men jag vet inte med vilken bas jag ska göra det. Det finns massor med organisationer jag kan engagera mig i. Jag har skojat om att jag ska bli en riktig pantertant hemma i Växjö.
Men helt kan hon inte släppa EU-politiken, åtminstone inte sin kritik av den.
– Där står jag fortfarande väldigt starkt. Det finns brister i demokratin, i öppenheten, offentligheten och hur möjligt det är för den lilla människan att påverka. Jag kan aldrig bortse ifrån att vi har ett EU där politik skrivs rakt in i grundlagen.
Livet som nu förändras från de många och långa resorna till en lugnare tillvaro ska såklart också ägnas åt familjen, barn, barnbarn och vänner.
Pensionen som börjar komma i december blir vanlig svensk.
– Jag har valt att inte gå med i de förmånliga frivilliga pensionssystem som vi EU-parlamentariker kan få del av. Det är rent principiellt eftersom jag anser att man inte ska berika sig på sitt uppdrag. Då blir också ett beslut att sluta som parlamentariker så mycket enklare, man behöver inte fundera på pengarna.