Fackeltåg för metoo samlade tusentals

Växjö/Sverige Artikeln publicerades
Stina Velocette uppträder under arrangemanget i Göteborg för alla som står bakom #metoo-uppropen och för att visa stöd för alla som fallit offer för sexualbrott. Under söndagen arrangeras det fackeltåg och manifestationer på många olika platser runt om i landet.
Foto: Thomas Johansson/TT
Stina Velocette uppträder under arrangemanget i Göteborg för alla som står bakom #metoo-uppropen och för att visa stöd för alla som fallit offer för sexualbrott. Under söndagen arrangeras det fackeltåg och manifestationer på många olika platser runt om i landet.

Från norr till söder samlades tusentals människor i fackeltåg på söndagen för att visa att metoo-rörelsen lever vidare. Och för att kräva verklig förändring.

– Förra året fick vi höra alla de här berättelserna och fick en bild av hur många kvinnor som har upplevt det här. Nu är året när vi gemensamt måste göra något åt det, säger Ebba Rosencrantz, som arrangerade fackeltåget i Stockholm.

Klockan 15 avgick fackeltåg i omkring 20 städer, bland annat Växjö, i en tyst manifestation. Evenemanget kallades "metoo ljuset på" och både namnet och facklorna symboliserar att frågor om sexuella övergrepp aldrig ska hamna i mörkret igen.

Gunnel Danielsson, 72, stod och höll i facklor tillsammans med några väninnor när fackeltåget avgick från Humlegården i Stockholm.

– Jag tror att det här kan leda till en större öppenhet och att man kan protestera på ett sätt så att man inte blir brännmärkt, säger hon.

Till skillnad från i höstas när det kom nya avslöjanden nästan varje dag så har metoo-rörelsen gått in i en lugnare period nu – en period när vi måste fundera på hur vi går vidare framåt, enligt Ebba Rosencrantz.

– Det behövs mer för att kvinnor inte ska bli utsatta. Det handlar inte bara om att man ska kunna berätta när man blivit utsatt, det handlar om att man inte ska bli utsatt och det är dit vi måste komma nu.

Bakom manifestationerna står fristående volontärer, alltså ingen organisation.

Tåget med facklor i Humlegården ringlade långt framför Kungliga biblioteket.

– Den här rörelsen handlar inte bara om kvinnlig rätt utan hela samhället behöver en omställning som är väldigt välbehövd. Jag går här för min egen skull, för min mammas skull och för mina blivande barns skull, säger Erik Holst, 35, som var en av deltagarna.

– Jag vill se en större respekt för människor på arbetsplatser och överallt i vårt vardagsliv.

Tillsammans med vännen David Wallin, 40, håller han med om att det finns en risk att metoo glöms bort.

– Ju fler vi är som syns desto lättare blir det för andra att haka på. Det är en snöbollseffekt, så vi är några flingor till i den snöbollen, säger David Wallin.

En annan som gick i fackeltåget var hockeyprofilen Börje Salming.

– Jag är här först och främst för det som hände i Fittja, och alla andra tjejer som drabbas av våldtäkter. Det måste få ett slut. Det behövs skärpning, säger han.

En som gick i fackeltåget i Göteborg var IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Hon ser en risk att en del kan se metoo som något tillfälligt för att sedan glömmas bort – samtidigt vill alla som engagerat sig vill se förändring i samhället.

– Man vill se ett "före" och ett "efter" metoo och då tror jag att det är jättebra att man gör en manifestation som är öppen för alla, säger Marie Nilsson.

IF Metall har gjort undersökningar bland sina medlemmar där framför allt unga kvinnor uppger att man under senaste året utsatts för trakasserier av olika slag, enligt Nilsson.

– Då känner jag att det är väldigt angeläget att man uppmärksammar den här frågan.

Fakta

Metoo i siffror

31 345 artiklar där "metoo" eller "#metoo" nämns publicerades under tvåmånadersperioden den 15 oktober till den 13 december.

157 768 svenska inlägg på Twitter och Facebook nämner metoo under samma period. 640 600 inlägg på Instagram har hashtagen #metoo.

I sociala medier nådde metoo sina högsta toppar under oktober månad, medan antalet publicerade artiklar varit som störst i november.

De redaktionella publiceringarna har publicerats i 583 medier och genererat 2,4 miljoner interaktioner på Facebook och Twitter. Mest uppmärksamhet har DN:s avslöjande om den man som kallats "Kulturprofilen" fått med 76 268 interaktioner. På andra plats finns en debattartikel i DN Kultur där Björn Ulvaeus skriver om metoo, 57 865 interaktioner, och på tredje en debattartikel på Nyheter 24 där Alexander Karim uppmanar män att ta sitt ansvar för sexuella trakasserier och övergrepp, 45 342 interaktioner.

Källa: Retriever

Visa mer...