Annons

Facket: "Fel signaler"

Färre skoldagar ger fel signaler.
Det säger Henrik Svensson, ordförande i Lärarnas riksförbund, Växjö kommunförening.
Gymnasienämnden har gått motsatt väg och i stället utökat antalet skoldagar.
Växjö • Publicerad 9 oktober 2013
Foto: 
Foto: 
Foto: 

– Signalen blir: "Okey vi kan skära lite till på skolan", säger Henrik Svensson om arbetsutskottets förslag.

Han menar att en utbildningsstad som Växjö istället borde tänka åt andra hållet.

Annons

– Eller åtminstone ligga kvar på 180 skoldagar.

Ordföranden i skol- och barnomsorgsnämnden, Stefan Bergström (FP) har sagt att de bortfallna dagarna ska kompenseras genom kvalitativ och effektiv undervisning.

– Detta är en diskussion som vi ständigt för med arbetsgivaren. Uppdraget vi har ska ju utföras och nu ska det utföras på två dagar mindre, konstaterar Henrik Svensson.

Han menar att två skoldagar mindre kan verka marginellt.

– Men då måste man utgå från att vi idag upplever det som oerhört tufft att hinna med våra elever. Förutsättningarna att göra ett bra jobb med varje elev kan nu bli lite sämre.

Henrik Svensson säger också att gymnasienämnden har gått i motsatt riktning och nyligen utökat antalet skoldagar från 178 till 180.

– Det är ju intressant, två nämnder som tänker på olika sätt.

– Jag drev frågan tillsammans med resten av alliansen för att det var riktigt, säger Oliver Rosengren gruppledare för moderaterna i gymnasienämnden

– Vi såg det som en positiv grej. Främsta orsaken var att ge en möjlighet till en högre måluppfyllelse, att ge ungdomarna större chans att lyckas genom att ge dem mer tid, säger gymnasiechefen Johan Harryson.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons