Tre män dömda för brutalt överfall på Teatertorget

Växjö Artikeln publicerades
Några dagar innan det brutala överfallet hade en av gärningsmännen precis avtjänat ett straff efter våldsamt upplopp på Araby.
Foto:Lars-Goran Rydqvist
Några dagar innan det brutala överfallet hade en av gärningsmännen precis avtjänat ett straff efter våldsamt upplopp på Araby.

Några få dagar efter att 21-åringen avtjänat ett fängelsestraff misshandlade han flera personer på Teatertorget i Växjö. Nu har han och en jämnårig kamrat dömts till tio månaders fängelse. En 18-åring klarar sig med 50 timmar ungdomstjänst.

"När det gäller gärningarnas samlade straffvärde beaktar tingsrätten att misshandel skett av fyra målsäganden. Straffvärdet påverkas även av att de tilltalade oprovocerat inlett bråket", skriver Växjö tingsrätt i domen, och tillägger:

"Vidare har misshandeln i delar skett genom att det har varit flera gärningsmän mot en målsägande".

Ett av de fyra brottsoffren misshandlades samtidigt av flera gärningsmän och den utsatte drabbades av en allvarlig fotfraktur och tandskada. Misshandeln fortsatte även när den skadade mannen låg på marken med bruten fot.

Det oprovocerade överfallet inträffade strax efter midnatt under natten till den 18 mars på Teatertorget.

Efter ett restaurangbesök stod två kvinnor och värmde sig bredvid den enes man. De tre nu dömda männen kallade kvinnorna horor innan de överfölls. När den andra kvinnans man kom till undsättning misshandlades även han.

Polisen larmades till platsen och grep de båda 21-åringarna direkt. 18-åringen identifierades och anhölls tio dagar senare. De tre dömda ska tillsammans betala 142 000 kronor till de fyra misshandlade.

En av 21-åringarna dömdes i maj förra året till åtta månaders fängelse för försök till grov misshandel och våldsamt upplopp på Araby. Han hade i december 2015 skjutit raketer mot poliser och kastat stenar mot en polisbuss i anslutning till Araby Park Arena.

Mannen frigavs villkorligt från det straffet, med en återstående strafftid på närmare tre månader, i början av februari i år. Kort därefter började han avtjäna en månads fängelse för bland annat häleri och blev fri dagarna innan attacken på Teatertorget.

21-åringens villkorligt medgivna frihet förverkas nu och han ska stanna kvar i häkte.