Flera misstänkta i insiderhärvan runt Olof Hallrup

Växjö/Stockholm Artikeln publicerades

Förutom Olof Hallrup, huvudägare och styrelseledamot i Växjöbaserade Fortnox AB, misstänks ytterligare tre män bosatta i Växjötrakten för insiderbrott i härvan som nu utreds av Ekobrottsmyndigheten. För Olof Hallrup och en företagare är brottsrubriceringen grovt insiderbrott.

Fortnox
Foto: Ana Osap
Fortnox

– Jag har begärt honom häktad på den grunden att det finns risk för att han kan försvåra utredningen. Jag kan bekräfta att han förnekar brott, säger chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare i Stockholm angående misstankarna mot Växjöbon Olof Hallrup.

– Det är inga problem för mig att ge den kommentaren att han förnekar brott, annars hade jag ju inte begärt honom häktad.

Under fredagen fortsatte Ekobrottsmyndighetens utredning av de misstänkta insiderbrotten som en rad poliser arbetar med att utreda.

Häktningsförhandlingen mot 59-årige Olof Hallrup hålls under lördagseftermiddagen bakom stängda dörrar vid Stockholms tingsrätt. Brottsmisstanken är grovt insiderbrott i Stockholm/Växjö under den 8-11 mars 2016.

– Ingenting annat omfattas av utredningen som avser Hallrup. Det vi tittar på är brott som sker runt de här datumen, säger chefsåklagare Thomas Langrot.

Olof Hallrup anhölls i onsdags eftermiddag och har tillbringat två nätter i arresten i Växjös polishus. Han transporterades under fredagen till arresten som sköts av Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm.

I utredningen runt Fortnox brottsmisstänkte styrelseledamot har även tre andra personer varit anhållna och förhörts i Växjö, men de släpptes efter förhör. Anledningen till att de frigavs vill åklagare Thomas Langrot inte kommentera.

En av de tre medmisstänkta anklagas också för grovt insiderbrott, i hans fall ska brottet ha skett den 11 mars 2016. De båda andra har delgivits misstanke om insiderbrott den 8-11 mars respektive enbart den 11 mars.

Ekobrottsmyndighetens utredning runt de nu aktuella aktieaffärerna inleddes redan under fjolåret. Ytterligare två personer som var anhållna en kort period i våras ingår i den aktuella brottsutredningen, men de har ingen koppling till de fyra misstänkta i Växjödelen. Däremot handlar misstankarna om handel med samma aktie under samma brottsperiod.

Torbjörn Gunnarsson, styrelseordförande i Fortnox, säger att bolaget inte har fått någon information överhuvudtaget runt misstankarna mot Olof Hallrup.

– Vi tog del av det här via medieuppgifter. Vi noterar händelsen och blir vi kontaktade av polis eller åklagare kommer företaget självklart att samarbeta fullt ut. Men vi känner inte till det här ärendet, konstaterar Torbjörn Gunnarsson.

Hur ser du på att de här misstankarna riktas mot er styrelseledamot?

– Det är någonting som man helst vill undvika. Det är klart att detta är tråkigt.