Flera strejker kan drabba Växjö

Växjö Artikeln publicerades
Foto:Jonas Ekströmer/TT

Både Målareförbundet och Fackförbundet Fastighet har varslat om strejk och företag i Växjö kan drabbas vid båda fallen.

Avtalsförhandlingarna mellan fack och arbetsgivare pågår just nu för fullt inom flera olika branscher. I veckan har konflikten trappats upp mellan Målareförbundet och Måleriföretagen. Fackförbundet har varslat om fyra strejker som berör cirka 850 anställda. Om parterna inte kommer överens under helgen kommer den första strejken att träda i kraft på måndag morgon.

I den första omgången har fyra måleriföretag tagits ut, bland annat Stoby Måleri AB med säte i Hässleholm. Bolagets samtliga arbetsplatser berörs, däribland deras verksamhet i Växjö. Enligt företaget kan omkring 30 anställda i Växjö tas ut i strejk med start på måndag.

Även i förhandlingarna mellan arbetsgivarorganisationen Pacta och fackförbundet Fastighets har det varslats om strejk. På fredagen meddelades att sju företag berörs av strejken, bland annat det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder. Om ett avtal inte träffas mellan parterna träder strejken i kraft den 1 juni.

För Växjöbostäders del gäller varslet total arbetsnedläggelse samt blockad av allt arbete som utförs av reparatörer, drifttekniker samt tekniker på vårt avtalsområde, skriver Fastighets på sin hemsida.