Flickorna hämnades på socialsekreterare

Växjö Artikeln publicerades

De båda 16-åriga flickor-na ville hämnas på sin socialsekreterare. Flickorna kopierade social-sekreterarens Facebook-profil och agerade i hennes namn.

Tingsrätten i Växjö har dömt flickorna till ungdomsvård för ofredande.
Flickorna var missnöjda med sin socialsekretare och ville få en annan. Därför bestämde de sig för att hämnas via Facebook. Efter kopieringen skapade flickorna en ny sida med kvinnans namn och bild.
Flickorna bjöd in socialsekreterarens vänner och accepterade vänförfrågningar i kvinnans namn.
Den drabbade social-sekreteraren fick av vänner veta att det fanns två Facebooksidor med hennes identitet. Dessutom uppgav vännerna att de hade chattat med henne när hon inte ens var hemma.
Socialsekreteraren förstod att hennes profil på Facebook var kapad. När hon tittade på sidan som 16-åringarna lagt upp fanns där bland annat Smurfarnas knarksång och kommentarer i hennes namn om ungdomar och knark. Det stod även att kvinnan hade festat och druckit mycket sprit.
– Det var obehagligt och kränkande att inte ha kontroll över vad som skrevs i mitt namn, berättade socialsekreteraren under rättegången.
Den kopierade Facebooksidan var uppe i ett par månader. De båda flickorna erkände inför domstolen, men var och en påstod att hon varit ensam.
En av flickornas försvars-advokat, Johan Paléus, ansåg att de som har ett Facebookkonto har givit upp sin privata integritet och får räkna med sådant här.
Växjö tingsrätt betecknar advokatens uppfattning som ”svårförståelig” och framhåller att en stor del av Sveriges befolkning använder sociala medier – utan att ha givit upp sin privata integritet.