Föräldrar kan mer än vad de tror

Växjö Artikeln publicerades

– Föräldrar i dag är några av tidernas bästa. De är pålästa och vill göra rätt, men de är också väldigt osäkra, säger barnläkaren och föreläsaren Lars H Gustafsson.

Föräldrar borde lita mer på sin egen intuition och tro mer på sin egen förmåga när det gäller föräldraskap. Det framhöll barnläkaren och gårdagens föreläsare Lars H Gustafsson i Församlingshemmet i Växjö. Föreläsningen arrangerades av bland annat Sensus som ett led i projektet Det goda föräldraskapet.
– De flesta föräldrar är ambitiösa och vänder sig till experter då det uppstår problem. De tänker att det inte får bli fel och är rädda för att förstöra barnets liv. Men jag känner mig lite ambivalent till detta. Risken är att man blir mer och mer osäker om man ständigt använder sig av vetenskapliga metoder. Många föräldrar kan betydligt mer än de tror.
Lars H Gustafsson tror att den stigande åldern för förstagångsföräldrar kan spela en roll i graden av osäkerhet.
– En del som får barn i 30-årsåldern har aldrig tidigt haft ansvar för eller kanske till och med hållit i ett spädbarn förut. Jag växte upp i en stor familj och hade tränat på småsyskon. Det var ännu vanligare bland tjejerna, eftersom de ofta fick uppdrag som barnvakt åt syskon eller grannbarn.
Skaffar folk barn för sent i dag?
– Jag kan säga så mycket som så att det får inte fortsätta i den här takten. Jag tror i alla fall inte att det finns några nackdelar i att skaffa barn vid 24, säger Lars H Gustafsson som fick sitt första barn vid 22 års ålder när han fortfarande studerade till läkare.
Hur har du själv varit som förälder?
– Mina fyra yngsta barn hade ju en barnpsykolog till mamma och en barnläkare till pappa och de har väl suckat en del. Men det går inte att vara expert hemma. Man kan ha hjälp av sitt yrke ibland men ibland blir det helt fel. Jag har åtta barn i ett spann av 25 år, så jag har förändrats mycket som förälder under mitt yrkesliv. Både på grund av att tiderna har förändrats och egna erfarenheter. Jag har lärt mig mycket.
Om du fick ge ett råd åt alla föräldrar, vad skulle det vara?
– Tro alltid barnet om gott. Ett barn är oftast samarbetsvilligt och gör inte saker på pin kiv.