Första utredningen om bluff med rut-avdraget

Växjö Artikeln publicerades

Länets första bedrägeri med rut-avdrag är under uppsegling.
En städfirma misstänks ha lurat till sig drygt 80 000 kronor innan Skatteverket hann stoppa ytterligare utbetalningar på 114 000.

– Jag har inlett en förundersökning om bedrägeri och försök till bedrägeri. Dessutom utreds misstanke om bokföringsbrott, säger åklagare Christer Johansson i Växjö.
Det var Skatteverket som såg till att städfirmans bluff inte kunde sopas under mattan. Totalt har städfirman ansökt om hundratusentals kronor i rut-avdrag för att ha utfört hushållsnära tjänster i Kronobergs län.
80 000 kronor betalades alltså ut innan det misstänkta bedrägeriet upptäcktes. Skatteverket kontaktade personerna som städfirman uppgav sig ha arbetat hos.
– Det var så allt uppdagades och utbetalningar på 114 000 kronor stoppades. Efter detta inleddes en skatterevision, säger Christer Johansson.
Då upptäcktes även brister i bolagets bokföring och tveksamheter på mindre delar av resterande 250 000 kronor som betalats ut. Men det handlar om gränsdragningar som inte kommer att granskas närmare i polisutredningen.
– Bland annat har bolaget anlitats för att städa en festlokal och det ryms inte inom avdragsmöjligheten.
Rut-avdraget gäller enbart hushållsnära tjänster som utförs i den egna bostaden. Utredningen är den första i Kronobergs län och följer i spåren av bedrägerier med rot-avdrag som Smålandsposten tidigare rapporterat om.
Det mest omfattande fusket med rot-avdrag som avslöjats i länet gällde ett företag i byggbranschen. Det slutade på 2,1 miljoner kronor, varav 1,2 miljoner betalades ut.
Utredningen pågår fortfarande och leds av Ekobrottsmyndigheten i Malmö.