FP mörkade att fler personer åkte med rattfull politiker

Växjö Artikeln publicerades

När Patric Svensson åkte fast för rattfylleri fanns Folkpartiets ordförande i Kronoberg, Gunnar Nordmark, med i bilen.
De var på väg till en partikonferens och det fanns ytterligare två partikolleger med på resan.
Men det har Folkpartiet valt att inte berätta.

– Vi gick ut med det som vi uppfattade som relevant information och det var att Patric hade åkt dit i en nykterhetskontroll, säger Gunnar Normark.
Hur kom ni fram till att ni inte skulle berätta att det var flera som åkte i bilen och var på väg till en konferens där ni skulle diskutera politiska frågor?
– Jag gjorde en värdering och såg ingen anledning att berätta om detta.
Tycker du att det var rätt, nu i efterhand, att inte berätta det?
– Jag har fortfarande svårt att förstå relevansen. Sedan är det så att jag har varit ledsen och bedrövad efter den här händelsen och det är möjligt att det har gjorts felaktiga bedömningar, säger Gunnar Nordmark.

Ingen av passagerarnasäger sig ha uppfattat att Patric Svensson körde rattfull. De var på väg till en konferens med andra partivänner i Karlskrona när polisen stoppade bilen i Bramstorp söder om Växjö på morgonen lördagen den 10 november.
Patric Svensson, som då bland annat hade uppdraget som ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden, var chaufför och körde sin egen bil, en blå Volvo V70. Provtagningen visade att han hade 0,28 promille alkohol i blodet och han har dömts för rattfylleri i form av ett så kallat strafföreläggande. Enligt polisutredningen har han uppgett att han drack en flaska vin och lite whiskey på fredagskvällen.

De andra trepartikamraterna valde att köra vidare till konferensen i Karlskorna i Patric Svenssons bil, nu med Gunnar Nordmark vid ratten.
– Patric ville det och jag hade ett uppdrag på konferensen, säger Gunnar Nordmark.
På tisdagseftermiddagen den 13 november skickade partiet ut ett pressmeddelande med en kortfattad information om att Patric Svensson åkt fast för rattfylla och avgått från samtliga politiska uppdrag för Folkpartiet.

Både Patric Svensson,Gunnar Nordmark och Stefan Bergström, ordförande för partiet i Växjö, blev intervjuade i olika medier under tisdagen. Ingen av dem sa i det läget något om att det fanns passagerare i bilen och att de var på väg till ett politiskt möte.
Hur har ni resonerat när ni kommit fram till det?
– Alltså, vi har inte fört något taktiskt resonemang i det, säger Stefan Bergström.
Intrycket är ju att ni har velat undanhålla väljare och allmänhet den här informationen. Vad säger du om det?
– Ja, det kan jag hålla med dig om, att så kan man tolka det. Men vi har inte resonerat om det på det sättet.

Folkpartiets kanslichefpå riksplan, Anders Yngman, var med och kontrollerade pressmeddelandet innan det skickades ut. Han säger att han inte känner till att det fanns fler personer i bilen.
– Det här kommer verkligen som en nyhet för mig.
Om ni hade fått den informationen, att det fanns passagerare med i bilen, hur skulle ni ha värderat betydelsen av att även informera om det?
– Jag vill inte utvärdera det eftersom jag inte hade informationen då. Det får vi naturligtvis prata om internt också, såklart får vi göra det, säger Anders Yngman.
Vem som ska efterträda Patric Svensson som ordförande i skol och barnomsorgsnämnden är inte klart.