Frank: ”Vi har inte platserna”

Växjö Artikeln publicerades

Tredubbelt antal asylsökande flyktingbarn får kommunalråd Bo Frank (M) att kritisera statens bristande bidrag. Men Migrationsverket menar att det borde ge ekonomisk vinst för Växjö.

I år tar Växjö emot elva asylsökande ensamkommande flyktingbarn. Nästa år ska 32 barn tas emot.
- Vi förväntas med några månaders varsel skaka fram platser och samtidigt ska vi ta vad det kostar utan statsbidrag. Det är oschyst, säger Bo Frank.
- Vi har inte platserna i dagsläget. Vi kräver sex månaders anstånd för vi vill inte hamna i klorna på riskkapitalister som har 50 till 60 procent i vinst. För att vara rakt på sak – hade staten sagt att vi täcker kostnaderna hade vi tagit emot barnen och placerat dem.
Kan ni lösa detta efter sex månader, om ni får anstånd?
- Vi är så piskade och dammsuger fastighetsmarknaden på lokaler. Vi inser att det är i grunden fel att vi ska ha en massa människor som tjänar grova pengar på den här verksamheten. Egentligen borde Migrationsverket och staten driva dessa anläggningar och betalat vad det kostar, säger Bo Frank som är ”glasklar” med att Sverige ska ta emot barnen.
Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket, förklarar att länsstyrelserna tar fram uppgifter om hur många barn varje kommun ska ta emot. Antalet bygger framför?allt på kommunens storlek, men också hur många ensamkommande barn man tagit emot tidigare, flyktingmottagandets storlek och antalet asylsökande.
Det gör att fördelningen mellan kommunerna ska bli relativt rättvis.
- Det är en stor ökning för en kommun som Växjö men behovet av platser är stort, säger Sophia Öhvall Lindberg.
Hon säger att i många kommuner har ett sånt stort mottagande också inneburit en ekonomisk vinst för kommunen. Dessutom har det länge varit känt att mottagandet ska öka kraftigt i år.
- Är man orolig för hur skattepengarna används, om man är orolig för att riskkapitalbolag går in, så är det klokt att bygga upp en kapacitet i kommunal regi. Det gör många kommuner.
Går det att få anstånd i ett halvår?
- Nej, säger Sophia Öhvall Lindberg.
Egentligen borde Migrationsverket och staten driva dessa anläggningar och betala vad det kostar.