Fyraåring blev ensam kvar på tåget

Växjö Artikeln publicerades

När Kim Petersson Ek hade burit ut sina väskor från tåget i Älmhult, vände hon sig om för att hämta sin fyraåriga systerdotter. Men tågdörren hade stängts, och gick inte heller att öppna. Hon tvingades se tåget åka därifrån med sin vettskrämda systerdotter ensam bland främlingar.

Kim Petersson Ek åkte tåg tillsammans med sin fyraåriga systerdotter Cornelia Petersson från Växjö till Älmhult på torsdagseftermiddagen. Det gick inte som planerat. Istället för en lugn färd hem till flickans mamma i Skåparyd uppstod en panikartad situation där Kim Petersson Ek till sin stora fasa fick se sin systerdotter försvinna på rälsen bort mot Osby i Skåne.
– Det var hemskt, det var så rörigt. Jag försökte trycka på dörröppningsknappen när tåget fortfarande stod stilla, men ingenting hände. En kvinna försökte öppna inifrån men det gick inte heller, säger Kim Petersson Ek.
Jessica Petersson, Cornelia Peterssons mamma, är ursinnig och mycket kritisk till SJ. Hon har skrivit ett brev till kundombudsmannen där hon kräver ersättning för det lidande de inblandade fick utstå. Jessica Petersson åker ofta själv tågsträckan mellan Växjö och Älmhult. Hon upplever att kaos vid på- och avstigning är vardag på stationen.
– Hela situationen var absurd. Massor av folk ska ut och folk ska in också. Det blir kaos, säger hon.
Lyckligtvis hade Jessica Peterssons styvpappa en kontakt i Osby, dit tåget skulle. Han kunde hämta dottern. På tåget hade en passagerare tagit hand om henne.
– Det kändes som om det inte brydde sig så mycket på SJ, säger Jessica Petersson.
På SJ anser man sig ha tillräckliga på- och avstigningsrutiner. En tågmästare ställer sig utanför tåget och bevakar dörrarna för att se så att ingen försöker komma in eller ut.
– Tågmästaren såg kvinnan stå med väskorna men hon uppfattade inga signaler som visade att hon ville öppna dörren. Hade hon sett det hade de inte åkt. När det senare upptäcktes väntade vi med personal i Osby tills personen som skulle hämta henne kom, säger Mark Vadasz, presschef på SJ.
Kim Petersson Ek är däremot helt säker på sin sak.
– Jag stod och tryckte massor av gånger på dörröppningsknappen, säger hon.