Gripen 45-åring misstänks för kidnappning och mord

Växjö Artikeln publicerades

En 45-årig man som misstänks för kidnappning och mord i Norge greps på måndagen strax söder om Lammhult.

Dramat började ungefär 18 timmar tidigare, på söndagsförmiddagen, rapporterar norska nyhetsmedier. Norska polisen tog då emot ett telefonsamtal från en kvinna som hann be om hjälp innan samtalet plötsligt bröts. Samtalet spårades till en lägenhet i Bö väster om Oslo där vittnen sett en bil hastigt lämna platsen. Polisen var oroade över att något allvarligt hänt den 26-åriga kvinnan som enligt den norska polisen tidigare var 45-åringens partner.
Mannen greps tidigt på måndagsmorgonen på Fräjens rastplats strax söder om Lammhult. Gripandet skedde odramatiskt efter att tiotalet polispatruller från Jönköping och Kronoberg aktivt sökt mannen.
– Det gick ut ett rikslarm efter bilen och under natten fick vi uppgifter som gjorde att vi kunde ringa in området och koncentrerade sökandet efter bilen. Och tidigt på måndagsmorgonen hittade vi bilen, berättar Robert Loeffel, informationschef vid Kronobergspolisen.
Mannen vilade när polisen fann honom och tillsammans med mannen återfanns barnet välbehållet och har nu tagits omhand av sociala myndigheter. Däremot var kvinnan fortfarande försvunnen. Mannen skall enligt norska medier ha haft blodiga kläder vid gripandet.
– Vi kommenterar inte några fynd men under måndagen förhördes mannen i Växjö men vad han sagt kan jag inte gå in på. Vi har naturligtvis haft täta kontakter med Norge under dagen. Vi har genomfört en ordentlig teknisk undersökning i området runt rastplatsen men har inte hittat några tekniska bevis där, berättade Robert Loeffel vid 14-tiden på måndagen.
Ett par timmar senare bekräftade sedan norska polisen att kvinnan hittats död i ett skogsparti inte långt från en bilväg invid en skidanläggning väster om Oslo.
Enligt ett pressmeddelande från polisen som tidningen Aftenposten refererar till på nätet skall mannen ha erkänt att han dödat kvinnan och han skall också ha berättat var kvinnans kropp kunde hittas. Mannen förväntas nu begäras utlämnad till Norge under morgondagen
– Vi i Växjö kommenterar inte vad som sagts i förhör eller eventuella erkännanden. Mannen är anhållen i Sverige för det brott som skett här det vill säga människorov. Om kvinnan nu hittats död i Norge har de ett grövre brott att utreda och då kommer han troligen utlämnas dit, kommenterar Robert Loeffel.
Mannen är ursprungligen från Sydöstra Sverige men flyttade för flera år sedan till andra delar av Sverige och sen vidare till Norge.