Håkan Engdahl (SD) avgår från sitt eget parti

Växjö Artikeln publicerades
Vid ett tal i fullmäktige, på tisdagskvällen, meddelade Håkan Engdahl att han lämnar Sverigedemokraterna.
Foto:Per Jodenius
Vid ett tal i fullmäktige, på tisdagskvällen, meddelade Håkan Engdahl att han lämnar Sverigedemokraterna.

Håkan Engdahl, Sverigedemokraternas toppolitiker i Växjö lämnar partiet.

Det meddelade han i ett tal i fullmäktige på tisdagskvällen.

Vid en av de sista punkterna på tisdagskvällens kommunfullmäktigemöte i Växjö, gick Sverigedemokraternas gruppledare upp i talarstolen och berättade att han hade tröttnat på sitt parti och att han nu beslutat sig för att lämna.

– Jag lämnar Sverigedemokraterna men min avsikt är att sitta kvar i kommunfullmäktige, fast det blir inte under SD-flagg, sa han från talarstolen.

– Demokratin som jag har jobbat för har satts ur spel. Jag står här nu och kanske skriver under min politiska avrättning, men ni som känner mig vet att jag alltid säger vad jag tycker. För tre månader sedan påttalade jag för vår partiledning, om oegentligheter inom vårt parti i Kronobergs län. Vi kan kalla det för växtvärk eller vi kan kalla det för vad vi vill, men tre månader är för länge för ett svar, fortsatte han.

Håkan Engdahl fortsatte sedan med att prata om rena stadgebrott inom partiet. Han nämner människor som blivit bortplockade från årsmöten och kandidater som har försvunnit under vägen.

Han gick dessutom till angrepp på partiets distriktsledning i länet.

– I vårt distrikt har man arbetat med ledarskapet på ett sätt där ledaren som bär ryggsäcken står längst bak och trycker kniven i ryggen på folk som inte säger som de vill.

Efter talet blev Håkan Engdahl omkramad av en partikamrat och många andra ledamöter i fullmäktige kom fram och gav honom beröm.

– Jag kan inte jobba med en sax runt halsen och om jag gör ett felsteg, så klipper de av huvudet på mig, säger han till Smålandsposten efter mötet.

Hur känns det nu?

– Jag vet inte. Jag har funderat länge. Men jag har vänt mig till den absolut högsta partiledningen men inte fått något svar. Detta är för att förbättra partiet och inget annat.

Efter förra valet fick Sverigedemokraterna fyra mandat i kommunfullmäktige. Sedan dess har alla ledamöter och ersättare hoppat av, utom två. En ledamot har dessutom uteslutits ur partiet.

Tidigare i veckan rapporterade Smålandsposten om Sverigedemokraternas gruppledare i Lessebo och Alvesta som båda riskerar att uteslutas, efter att de blivit intervjuade av Smålandsposten.

Här kan ni ta del av hela Håkan Endahls tal i kommunfullmäktige.