Han fortsätter bojkotta Israel

Växjö Artikeln publicerades

På Ica Supermarket Cityhallen i Växjö väljer vd:n att bojkotta varor från Israel. Israeliska ambassaden har reagerat men Ica centralt låter Växjöhandlaren göra som han vill.

John Curovac är vd på Cityhallen på Sandgärdsgatan. När den internationella hjälpkonvojen till Gaza stormades av israelsiska soldater och nio personer sköts ihjäl regerade Curovac.
Dagen efter satte han upp en affisch i sin butik där han talade om för kunderna att butiken inte länge sålde varor som kom från Israel. Och svartlistningen fortsätter.
Staffan Ekengren, presschef på Ica AB i Stockholm, säger att israeliska­ ambassaden nyligen hörde­ av sig och ställde frågor kring Växjöbutikens bojkott.
– Frågorna handlade om vilken hållning Ica cent­ralt har och det har vi berättat. Vi handlar med leverantörer, inte med stater och regeringar. Vi följer FN:s regler och vad den svenska regeringen säger om handelsrelationer.
Ekengren påpekar att det som hänt i Växjö är inget som Ica centalt lägger sig i.
– Detta är helt upp till den enskilda butiken att hantera.
Men är det inte risk att något som kan uppfattas som en politisk aktion skadar Ica:s varumärke.
– Vi har en modell med handlare som äger och driver sina butiker. Då har de också en stor självständighet till exempel att bestämma vilket sortiment de ska ha. Och det finns då inget som hind­rar att de inte säljer israelsiska varor.
– Vi är medvetna att handlaren får kritik. Men det får han vara beredd att ta.
Vad Ekengren vet är Ica-butiken i Växjö den enda i Sverige som gjort en liknande varubojkott så aktioner av detta slag är ingen vanlig företeelse och därmed är frågan heller inte stor, menar han.
John Curovac säger att han fått många reaktioner. Bland annat finns en facebooksida med över 2 000 medlemmar som stödjer han initiativ.
– Jag har fått 600 mejl varav 95 procent är positiva till det jag gör. Kunderna i butiken är också positiva.
Han säger att han bara blev glad när han hörde att den israeliska ambassaden hört av sig till Ica i Stockholm.
– Jag kände att budkapet nått fram, att man reagerade.
Tror du din bojkott hjälper?
– Det är bättre att göra något än inget alls.
Han menar också att han med sin aktion inte på något sätt vill ta ställning i mellanösternkonflikten, varken israeler eller palestinier eller några andra människor i världen ska utsättas för förtryck.