Här finns Sveriges bästa sjukhus

Vård Artikeln publicerades
Centrallasarettet i Växjö hamnar på tionde plats i kategorin mellanstora sjukhus, i Dagens medicins granskning. Arkivfoto
Centrallasarettet i Växjö hamnar på tionde plats i kategorin mellanstora sjukhus, i Dagens medicins granskning. Arkivfoto

Universitetssjukhuset Örebro, Värnamo sjukhus och Oskarshamns sjukhus har korats till Sverige bästa sjukhus 2018, i varsin kategori. Det är tidningen Dagens Medicin som jämfört sjukhus över hela landet. Centrallasarettet i Växjö hamnar på tionde plats.

Jämförelsen visar att storstadssjukhusen Karolinska och Danderyd i Stockholm under 2018 halkat utanför de tre topplaceringarna.

I kategorin universitetssjukhus vinner uppstickaren USÖ i Örebro tack vare att man skärpt tillgängligheten rejält, förutom att den medicinska kvaliteten ligger i toppklass. Just medicinsk kvalitet och tillgänglighet, det vill säga väntetider, utgör de tyngsta nämnarna i rankningen.

Tvåa bland universitetssjukhusen kommer Nus i Umeå, som halkat ner ett steg efter att ha vunnit två år i rad, då man tappat vad gäller jämförelsen i väntetider mot andra sjukhus. Linköping kommer på tredje plats.

Bland de mellanstora sjukhusen vinner Värnamo sjukhus, följt av Höglandssjukhuset Eksjö och Västerviks sjukhus.

Centrallasarettet i Växjö tillhör kategorin mellanstora sjukhus och hamnar på tionde plats av totalt 35 stycken i Dagens Medicins granskning.

När det gäller de mindre sjukhusen står Oskarshamns sjukhus, Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och Norrtälje sjukhus för de tre topplaceringarna. Ljungby lasarett finns inte med på topplistan i denna kategori

Underlaget till jämförelsen kommer från uppgifter som sjukhusen själva rapporterat in till olika kvalitetsregister. Bland annat jämförs medicinsk kvalitet, hygien, tillgänglighet och patientnöjdhet.

TT/SMP