Här slutade tiggarens dröm …om frihet

Växjö Artikeln publicerades
Övervakningskameror på järnvägsstationen i Växjö styrker den 57-årige tiggarens berättelse om att han tog sig dit efter att ha rymt från sina brottsmisstänkta uppdragsgivare. Den här bilden togs klockan 19.10 på kvällen den tredje april. 7 bilder
Foto:Övervakningskamera
Övervakningskameror på järnvägsstationen i Växjö styrker den 57-årige tiggarens berättelse om att han tog sig dit efter att ha rymt från sina brottsmisstänkta uppdragsgivare. Den här bilden togs klockan 19.10 på kvällen den tredje april.

Som föräldralös växer han upp på barnhem i Bulgarien. Som 57-åring luras han till Sverige för att tigga.

Redan efter en dag utanför City Gross i Växjö får mannen nog och rymmer - men hittas. Straffet blir en brutal misshandel innan han lämnas att dö bunden vid ett träd.

– Det är fruktansvärt hur de här människorna behandlas. Det är ett hänsynslöst utnyttjande, säger kriminalinspektör Göran Åkerblom vid polisens enhet för grova brott i Växjö.

I nästa vecka hålls rättegången i Växjö tingsrätt mot de båda männen som enligt polisutredningen tyckte att den illojale tiggaren ”visste för mycket” och därför skulle röjas ur vägen. Männen är åtalade för mordförsök, människorov och grov misshandel.

Detta är berättelsen från polisens förundersökning om en utnyttjad tiggare. En man som lurades till Sverige och vars dagar kunde ha slutat i ett skogsparti intill vägen mellan Furuby och Dädesjö.

Uppväxten på olika barnhem i Bulgarien är hård och han bor på barnhem ända tills att han fyller 18 år.

Den 57-årige mannen har en medfödd psykisk funktionsnedsättning och lever till vardags ett fattigt liv som bostadslös förtidspensionär i Bulgarien. Han har aldrig haft ett arbete och har enbart någon enstaka släkting i livet.

Förutom den knappa pensionen livnär han sig genom att leta bland sopor. En ljusglimt i livet är ett par vänner som hjälper honom i hemlandet.

Livet har varit hårt mot mannen och den svåra tillvaron blir än värre när han luras till Sverige. Om han vetat att det är ett liv som tiggare som väntar hade han stannat i Bulgarien.

En person söker i månadsskiftet mars/april i år upp 57-åringen. Budskapet är att han ska åka någonstans för att jobba och tjäna pengar.

Sedan snurrar allt mycket snabbt. Det ordnas ett id-kort till 57-åringen och innan han vet ordet av körs han till flygplatsen i Sofia. Den 2 april sätts han på Ryanairs flygplan med destination Skavsta flygplats utanför Nyköping.

Strax efter klockan 19 på kvällen, före utsatt ankomsttid, landar planet. Ombord finns bland andra 57-åringen — och en nu häktad 35-årig uppdragsgivare.

35-åringen står som kontaktperson för bokningen som även gäller hans hustru och ytterligare en person.

Men resorna för samtliga dessa fyra resenärer betalas med kreditkort utställda på en kvinna. Samma kvinna har redan betalat flera andra flygresor från Sofia till Skavsta som 35-åringen tidigare gjort.

När planet landar är allt noga förberett. Där finns redan 38-åringen, som numera också är häktad, väntande i en bil.

Väl i Sverige övernattar de på en parkering. På morgonen den tredje april äter sällskapet frukost innan det är dags för 57-åringen att börja dra in pengar som tiggare. Till att börja med gäller det att få ihop till alla kostnader — id-kort, flygresa och mat ­­— som uppdragsgivarna betalat.

Uppdraget för 57-åringen blir att tigga pengar utanför ingången till City Gross i Växjö. Han körs till butiken och blir instruerad att hålla en pappmugg framför sig och säga ”hej hej” till kunderna.

Visserligen var livet svårt för mannen i Bulgarien, men han har aldrig någonsin tiggt pengar och han hatar att göra det.

Redan efter en dag får mannen nog. Han rymmer därifrån och tar bussen till järnvägsstationen.

Men id-kortet hade uppdragsgivarna tagit efter ankomsten till Sverige och med endast en mindre summa ihoptiggda pengar i fickan väntar nya svårigheter.

Strax efter klockan 19 på kvällen filmas han första gången av övervakningskamerorna på järnvägsstationen i Växjö. Han är i väntsalen i stort sett hela kvällen, antingen sittande eller liggande på en bänk.

57-åringen köper lite dricka och mat, letar fimpar och börjar sedan desperat leta i soptunnorna. Växjö Resecentrum stänger och mannen övernattar någon annanstans. Nästa morgon går han åter in i väntsalens välkomnande värme.

Senare under morgonen försvinner han. Det visar sig att andra tiggare i gruppen hittar honom och tar honom tillbaka till tiggarnas okända övernattningsplats.

En mängd tiggare uppges bo i ett stort vitt ödehus, utan elektricitet, några mil utanför Växjö som polisen inte lyckats hitta. Det är ett tvåvåningshus med en asfalterad väg fram till huset och det finns inga andra byggnader.

Dagen efter, den femte april, ska visa sig bli den svåraste dagen i den 57-årige mannens liv.

De båda misstänkta männen som tros ligga bakom tiggeriet, 35 respektive 38 år gamla, är upprörda över att mannen som de investerat pengar i försökt rymma.

”Cheferna” tycks bestämma sig för att ge den trotsige 57-åringen en läxa som även kan sända signaler till andra tiggare.

57-åringen körs denna dag inte till någon affär för att sitta med en mugg i handen, utan resans slutdestination blir ett skogsområde mellan Furuby och Dädesjö.

Redan när den hjälplöse mannen sitter i bilen börjar den brutala misshandeln. Han tvingas utstå flera slag mot knäna med en tång för att han inte ska kunna gå, liksom hårda slag i ansiktet.

Det pratas även om att dra ut 57-åringens tänder med tången. Upprepade gånger får den ofrivillige tiggaren frågan om han tänker smita igen. Han lovar att inte göra om det.

Men de båda männen som slår och bestämmer resans slutmål blir allt mer överens om att 57-åringen vet för mycket och därför måste ”fixas”.

Svårt misshandlad förs 57-åringen ut i skogen, binds med rep vid ett träd och kläs av. Där, mitt ute i skogen, bunden med huvudet mot trädet får mannen en rad ytterligare slag mot ryggen med en träpåk.

Slagen är så hårda att han ådrar sig frakturer på båda skulderbladen och två bröstkotor. Smärtan i 57-åringens smala kropp är närmast outhärdlig.

Slag efter slag träffar obönhörligen ryggen på mannen som närmast krampaktigt omfamnar trädet han är bundet vid. Mannen tror att han ska dö.

Efter en stund, som känns som en evighet, lämnar de båda misstänkta tiggericheferna plötsligt mannen vid trädet utan att säga ett enda ord. Temperaturen börjar falla och regnmolnen närmar sig.

Den misshandlade och fastbundne mannen börjar direkt försöka komma loss. Han lyckas efter en stund få händerna fria och kan på så sätt linda bort repet som håller honom vid trädet.

Svårt skadad och uttröttad tar han på sig några av sina kläder och börjar gå. Till slut kommer han fram till en väg och utmattad faller han ihop i vägdiket på höger sida från Furuby sett.

Vid 18-tiden på kvällen är en kvinna och hennes dotter på väg hem till Ramnåsa. Det har precis börjat regna och är några plusgrader.

När de kör på vägen, ett antal hundra meter norr om infarten till Herråkravägen, säger dottern plötsligt att det ligger en människa i diket.

Kvinnan vänder bilen och ser nu tydligt en okänd man som försöker resa sig upp. Han har inga ytterkläder och stapplar fram.

Mannen som legat i diket andas tungt, verkar yr och är illa däran. Kvinnan tar in honom i bilen och sätter på värmen för att hjälpa mannen som darrar våldsamt.

De förstår inte varandra, men kvinnan får fram att han är från Bulgarien. Polis och ambulans kontaktas och snart är ambulansen på plats för att ta hand om den medtagne mannen vars kroppstemperatur är nere på 35,1 grader.

När ambulanspersonalen hjälper mannen att ställa sig upp förlorar han nästan medvetandet.

Den 57-årige mannen förs till Växjö lasarett där man snabbt upptäcker flera frakturer och vårdar honom efter den svåra misshandeln.

Redan i det första polisförhöret morgonen efter namnger mannen de båda personerna som misshandlat honom.

Den sjunde april hålls ett nytt, närmare två timmar långt, polisförhör med 57-åringen. Han berättar om våldet mot honom, men även att de två våldsmännen kör ut alla tiggare till affärerna där de ska sitta för att dra in pengar.

Polisens enhet för grova brott jobbar nu för högtryck för att identifiera gärningsmännen.

Polisen får snart registreringsnumret på bilen som 57-åringen rövades bort i. Ett vittne kontaktar dessutom polisen och säger att hon läst i tidningen om den misshandlade mannen och har uppgifter att lämna.

Vittnet har vid 15-tiden på brottsdagen den femte april sett en Bulgarienregistrerad personbil som kom från Furuby och körde riksväg 23 mot Växjö. Vittnet skrev upp registreringsnumret eftersom hon tyckte att mannen i bilen såg obehaglig ut.

Plötsligt faller bitarna på plats och en 38-årig man som ofta vistas på Diakonicentrum i Växjö anhålls i sin frånvaro misstänkt för att ha deltagit i misshandeln tillsammans med en 35-åring.

Timmarna innan 38-åringen misstänks ha rövat bort och försökt döda tiggaren, tvättade han lugnt kläder på Diakonicentrum.

38-åringen grips redan den 13 april utanför en butik på Sandsbrovägen. I bilen finns flera mobiltelefoner, men framförallt är där tre stora och ”väl fyllda matkassar med svenska mynt av olika valörer”.

Med all sannolikhet är det pengar som tiggare har tiggt ihop men som slutligen hamnat hos 38-åringen.

38-åringen häktas, men nekar i förhör efter förhör till alla anklagelser. Han liksom kamraten pekas ut av offret vid fotokonfrontationer hos polisen.

Polisen får snabbt veta att den efterlyste 35-åringen lämnat Sverige och återvänt till sitt hemland Bulgarien. Mannen häktas i sin frånvaro av Växjö tingsrätt och efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats grips han av bulgarisk polis under eftermiddagen den 16 maj.

Riksåklagaren godtar att 35-åringen vid en fällande dom ska få avtjäna straffet i hemlandet och mannen utlämnas därför till Sverige den 11 juli. Även han nekar till alla anklagelser.

Polisens kontroller av mobiltelefoner visar att telefonen, som 38-åringen påstår tillhör den 35-årige kamraten, kopplas upp mot masten i Skavsta den 2 april när flyget precis landat. Samma telefon kopplas på brottsdagen den femte april upp mot masten Marhult klockan 13.15 och masten Tofta klockan 15.27, vilket stärker offrets uppgifter.

Dessutom hittar polishunden Modo ett par byxor på platsen där 57-åringen säger att han bundits och misshandlats. Byxorna knyts via DNA till mannen.

Polisen lyckas även slå hål på 35-åringens invändning om att han i ett tidigt skede, innan brottet skedde, lämnar Sverige. Han har nämligen fastnat på bild i en hastighetskamera utanför Vimmerby den sjunde april.

Åklagare Emma Berge vill att domstolen utvisar såväl 35-åringen som 38-åringen från Sverige med förbud att återvända under de närmaste tio åren. Rättegången beräknas pågå den 24 och 25 augusti.

Utredningen om människohandel har dock lagts ned av åklagare vid den Internationella Åklagarkammaren i Malmö i brist på bevis. Inga andra tiggare utom 57-åringen berättar någonting om att tiggeriet är organiserat.

– De nu åtalade säger också att de tigger själva, men det har vi inga uppgifter om. Vi vet bara att de kör ut tiggarna och det tyder på att de styr och ställer, berättar kriminalinspektör Göran Åkerblom.

– Det fungerar så att tiggarna körs ut till affärer och sedan tittas till med jämna mellanrum för att se så de sköter sig och är där de ska vara. Många tiggare är mer eller mindre livegna och de som tas hit tycks vara noggrant utvalda.

Polisen hjälpte under en period 57-åringen med ett skyddat boende innan han tilläts lämna Sverige.

– Innan han skulle åka såg jag att han kom in på polisstationen och jag frågade vad han ville. Han sa att han enbart kommit dit för att tacka oss för hjälpen och för hur han blivit behandlad av polisen. Det kändes riktigt bra, säger Göran Åkerblom.