Hon byter Växjösjön mot Stilla havet

Växjö Artikeln publicerades

Till sommaren avslutar Noëmi Liebe sin förberedande IB-utbildning vid Katedralskolan i Växjö. När sommaren är slut drar hon vidare till Kanada för att studera vid den internationella internatskolan Lester B Pearsson UWC i Victoria, några mil utanför Vancouver.

– Det känns jättebra. Jag ska bo och studera på en skola där det finns över 80 ungdomar från alla världens länder. Det kommer att bli väldigt spännande, säger Noëmi Liebe.
Noëmi Liebe är 17 år och läser i dag en förberedande­ IB-utbildning vid Kated­ralskolan i Växjö och hon är en av ett tiotal ungdomar runt om i Sverige som tilldelats ett stipendium av organisationen UWC (United World Colleges). Dessa stipendiater skickas­ till UWC:s skolor runt om över hela världen, för en utbildning på två år. I år åker de till Norge, Costa­ Rica, USA, Hongkong och Noëmi Liebe som åker till Kanada.
Det är ungdomar som läser högskoleförberedande utbildningar som får ansöka om ett stipendium. I år var det ett 50-tal som sökte och efter två uttagningar valdes ett tiotal ungdomar ut.
– Vid uttagningarna fick jag berätta vad jag gör på min fritid och berätta varför jag sökte. Sen hade vi två helger med grupp­diskussioner där vi samtalade mycket om framtiden. Vid den andra uttagningshelgen blev vi 20 som var kvar intervjuade av en jury och sen valde de ut vilka som skulle få stipendium, säger Noëmi Liebe.
UWC har i?dag 14 skolor över hela världen och Noëmi Liebe berättar att syftet med skolorna är att sprida kulturell förståelse bland ungdomar och sprida budskapet om en hållbar framtid.
– Vid skolan är det mycket fokus på volontärarbete och mycket tid läggs på olika fritids­aktiviteter. Eftersom skolan ligger precis vid Stilla Havet blir det mycket vattensportsaktiviteter. Jag har aldrig varit i Kanada innan så det kommer att bli väldigt spännande, säger Noëmi Liebe.
Noëmi Liebe menar att det kommer att bli tufft att studera i Kanada. Nytt land, flytta hemifrån och att det sker så mycket mer än studier vid skolan.
– Det är en tuff utbildning. IB-programmet är alltid svårt, även i Sverige. Men i Kanada blir det så mycket mer, med volontär­arbete och olika projektarbeten som tar tid. Att flytta hemifrån är den lilla biten, alla är i samma sits så vi tar hand om varandra. Det är en utmaning, men jag är peppad, säger Noëmi Liebe.
I framtiden vet Noëmi Liebe inte riktigt vad hon vill göra. Men hon har fokus inställt på världen.
– Jag vill arbeta med volontärarbete och jag vill ut och se världen. Det kommer givetvis att bli ­vidare studier men jag vet inte vad riktigt än. Jag får se vart vägarna leder mig, säger Noëmi Liebe.