Hovrätten ändrar kritiserad dom om drograttfylleri

Växjö Artikeln publicerades

Hovrätten ger Växjö tingsrätt bakläxa och ändrar den hårt kritiserade domen då en drograttfyllerist friades. Hovrätten dömer bilföraren till 10 500 kronor i böter.

– Det är fantastiskt bra att hovrätten ändrar domen. Det fanns sedan tidigare en fällande hovrättsdom efter liknande invändning och därför var det märkligt att Växjö tingsrätt godtog förklaringen, säger Samir Cehic, Växjöpolisens jourhavande förundersökningsledare.

Den nu dömde 29-åringen från Växjö har dessutom tidigare fällts för att ha använt narkotika.

Växjöpolisen Samir Cehic var direkt efter tingsrättsdomen i november mycket kritisk och påpekade ”blir det här mallen i Växjö så blir det straffritt för den typen av brottslighet”.

Men så blir det alltså inte sedan hovrätten fastslagit att den 29-årige Växjöbon gjort sig skyldig till rattfylleri och ringa narkotikabrott. Straffet blir 50 dagsböter, vilket i hans fall innebär 10 500 kronor.

29-åringen stoppades i juli förra året under bilfärd i anslutning till Pomonavägen/Björnbärsvägen i Växjö. Det visade sig att han var amfetaminpåverkad.

Under såväl polisförhöret som rättegången sa 29-åringen att han var på krogen kvällen innan. Mannen tillade att någon okänd måste ha stoppat amfetamin i hans ölglas.

Växjö tingsrätt godtog 29-åringens förklaring och tyckte att den inte motbevisats av åklagaren.

”Det har inte framkommit ifall han efter det att han fått i sig narkotikan märkt detta och alltså i efterhand förstått vad som hänt. Därmed är det inte heller visat att han haft uppsåt till rattfylleriet”, tillade tingsrätten.

Men en enig hovrätt är av helt motsatt uppfattning. Hovrätten anser att 29-åringens förklaring är så osannolik att den kan lämnas utan avseende.

”Amfetamin är en förhållandevis dyr drog och att en okänd person skulle lägga det i hans öl framstår som helt främmande”, poängterar hovrätten.