Alternativ för Sverige polisanmälda – av polisen

Växjö Artikeln publicerades

Hundratals personer samlades när det nybildade partiet Alternativ för Sverige fått tillstånd att hålla ett torgmöte på Storgatan i Växjö vid lunchtid på fredag. Det bevakades av många poliser.

Under mötet upprättade polisen en anmälan för brott mot ordningslagen.

Foto: Filip Sjöfors

Strax efter klockan tolv på fredagen inledde Alternativ för Sverige sitt torgmöte i centrala Växjö med att spela upp ett par minuters böneutrop. Polisen hade en stor insats på platsen med många poliser och en helikopter.

Under böneutropet som spelades upp tågade även sex personer in med heltäckande niqab. Enligt Sveriges radio P4 Kronoberg så övergick det uppspelade böneutropet i en hymn som terrororganisationen IS använder.

Polisen har nu initierat och upprättat en anmälan för brott mot ordningslagen mot arrangören, det bekräftar polisens pressansvarige Ewa-Gun Westford.

– Det finns vissa kriterier i tillståndet och här såg vi att man inte följde det som vi kommit överens om, säger hon till Smålandsposten.

– Nu ska det in i vårt system och behandlas. Mer kan jag inte säga.

På vilket sätt har de avvikit från tillståndet?

– Jag kan inte detaljerna men det kan handla om sättet man framförde sina budskap.

Det nystartade partiets partiledare Gustav Kasselstrand talade. Han har tidigare varit ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund innan han för tre år sedan uteslöts från Sverigedemokraterna.

Torgmöte i centrala Växjö.