Hyresbostäder säljer 668 lägenheter

Växjö Artikeln publicerades

Det kommunala bostadsbolaget, Hyresbostäder, planerar att sälja ut stora delar av sitt bostadsbestånd.
Sammanlagt handlar det om 668 lägenheter i kvarteret Mjärden, Mörners väg, och i bostadsområdet Hov Dalbogård, Kungsvägen.

– Det är en volym som vi anser är rimlig och poängen är att sänka skulderna när vi får in pengarna. Vi vill också få in andra aktörer på bostadsmarknaden, säger Ulla Blanking (M) som är styrelseordförande i Hyresbostäder.
Beslutet togs i går i styrelsen och nu ska mäklare kopplas in för att ta fram underlag för försäljningen.
Hyresgästerna som bor i de aktuella lägenheterna ska, via ett brev som delas ut i dag, informeras om den planerade försäljningen.
För dem kommer beskedet som en överraskning. Men beslutet är inte särskilt oväntat.
Det är ett allmänt beting, att avyttra en del av bostadsbeståndet, som den styrande alliansen i Växjö gett Hyresbostäder.
– Det finns formulerat i fullmäktiges budgetbeslut i juni, säger kommunalrådet Bo Frank (M).
Opositionen försökte med en undanmanöver under gårdagens styrelsesammanträde. För att minimera skadan presenterades ett förslag att i stället pröva en försäljning av ett 30-tal lägenheter i Sandsbro.
– För att göra så liten skada som möjligt, säger som styrelsens vice ordförande, Alf Skogmalm (S).
Oppositionen i Växjö har genomgående varit kritisk till att sälja ut de kommunala bostadsbolagens bestånd.
Och det här är inget undantag.
– De stora förlorarna är de som bäst behöver billiga lägenheter. Visst, lägenheterna kommer att finnas kvar, men då är ägaren ett riskkapitalbolag, säger Alf Skogmalm.
Han anser också att alliansen i styrelsen saboterar en väl balanserad mix av bostäder från olika decennier och med olika behov av underhåll.
– Vi ska bygga nytt, säger alliansen. För vilka då? Hyrorna blir höga. Hyresbostäder blir ett bolag för välbesuttna. Om vi säljer lönsamma lägenheter och ska bygga nytt får vi ingen bra mix. För att klara avkastningskraven i ett sådant läge måste man sänka underhållet. Det här handlar om upp mot 30 procent av våra familjebostäder, säger Alf Skogmalm.
Ulla Blanking:
– Vi har inte fattat några beslut om att bygga nytt och jag tycker inte att vi får en dålig mix.