I dag sägs all personal upp på Emigrantinstitutet

Växjö Artikeln publicerades

resultatlöst. I dag säger Emigrantinstitutet upp all personal. Överläggningarna med kommunen och Kulturparken har inte lett vidare. – Jag är trött på det här. Man kommer ingenstans, säger chefen Lars Hansson.

Sammanlagt handlar det om ett tiotal anställda som förlorar sina jobb.
Men samtliga jobbar kvar under uppsägningstiden. Öppettiderna kommer att minska men att personalen finns kvar ett tag till räddar i vart fall delar av verksamheten under sommaren, enligt Lars Hansson.
Eftersom bidragen från Landstinget Kronoberg och Växjö kommun har strypts så har Emigrantinstitutet till stor del fått leva på donationer, framför allt från Barbro Oshers Pro Suecia Foundation i USA.
Kostnaderna för att hålla Emigrantinstitutet i gång ligger på flera hundra tusen kronor i månaden.
– Egentligen är det märkligt att vi har kunnat ha öppet så länge som vi haft, säger Lars Hansson.
Även fastigheten, Växjö Museet 4, med Utvandrarnas hus, utställnings- och kontorsytor och tomtmark i Museiparken kommer att lämnas ut till försäljning.
Emigrantinstitutet har haft en förhoppning om att Växjö kommun skulle ha ett intresse av att köpa den.
Men de överläggningarna har inte lett vidare.
– Så nu får vi gå ut på öppna marknaden och sälja fastigheten och skapa en organisation utifrån det. Vi jobbar på en rekonstruktion. Vi kan ju inte ha en större organisation än vad vi har ekonomi för och man kan inte lägga all kraft på organisatoriska tvister. Det är förödande, säger Lars Hansson.
Bakgrunden till uppsägningarna och fas­tighetsförsäljningen är att Emigrantinstitutets styrelse och Kulturparken, som ägs av Växjö kommun och Landstinget Kronoberg, inte har kunnat komma överens om en lösning.
Emigrantinstitutets styrelse har inte köpt politikernas upplägg att föra över Emigrantinstitutets personal och verksamhet i Kulturbolaget tillsammans med Smålands museum och Kronobergsarkivet.
Emigrantinstitutets linje har varit att behålla kärnverksamheten, arkiv och forskning, och lägga ut de publika delarna på Kulturparken.
Där står parterna.
– Vi tycker att vi kommit med ett bra avtalsförslag. Det är klokt för båda parter, säger Kulturparkens ordförande Peter Norrman (m).
Lagt kort ligger alltså. Och det är Peter Norrman som sitter med trumf på hand. Kulturparken sitter på pengarna från Växjö kommun och Landstinget Kronoberg och han har dessutom stort inflytande i diskussionen om fastigheten. För Peter Norrman är också ordförande i Växjö Kommunföretag, VKAB, som haft överläggningarna om ett eventuellt köp.
Utan en överenskommelse med Kulturparken blir det inget fastighetsköp i det här läget eller någon utbetalning av pengar till Emigrantinstitutet.
Peter Norrman och Lars Sjökvist, vice vd i VKAB, beskriver det som att de vill ha en paketlösning.
– Annars får saker och ting leva sitt eget liv, säger Lars Sjökvist.