Inga förslag från SD i budgetdebatt

Växjö Artikeln publicerades

I valrörelsen presenterade Sverigedemokraterna flera förslag men när det blev skarpt läge på gårdagens kommunfullmäktige förslog de inget.
– Vi har inte haft tid, säger partiets gruppledare Håkan Engdahl.

Enligt Håkan Engdahl hade partiet ett förslag men de kom fram till att det inte skulle hålla och då ville de inte presentera det.
- Det finns en ganska enkel anledning till varför vi inte presenterade ett budgetförslag i?dag. Vi hade ett långt gånget förslag men vi nådde inte riktigt fram i vår grupp och då bestämde vi oss för att inte kasta in ett förslag som inte var klart, säger han.
Ni har haft lika lång tid som alla andra partier, varför är ni inte klara?
- Det är helt riktigt. Vi har haft en valrörelse som tagit mycket kraft ifrån oss. När vi förstod att Miljöpartiet och Alliansen skulle arbeta tillsammans insåg vi att de får igenom sitt förslag.
Så ni lägger inget eget förslag för att majoriteten får igenom sitt förslag?
- Ja.
Under den kommande mandatperioden kommer Sverigedemokraterna att få ordinarie platser i de flesta nämnderna och Håkan Engdahl menar att det ger dem insyn som de tidigare inte haft.
- Vi kommer ha en helt annan insyn när vi tar plats i nämnderna och då kommer vi vara mycket bättre förberedda till nästa gång vi ska besluta om budgeten. Våra väljare är insatta och vet varför vi gör som vi gör, säger han.
Ledamöterna i fullmäktige debatterade både intensivt och länge om de båda budgetförslagen. Årets blunder stod nog Bo Frank (M) för när han började med att berätta att han fått nackskott. Förmodligen menade han att han fått nackspärr.
Som väntat fick den Blågröna femklövern igenom sitt förslag till budget.