Inget höjt mjölkpris i Växjö

Växjö Artikeln publicerades

Allt fler handlare väljer att höja priset på mjölken med en krona. Höjningen går till de lokala bönderna för att stötta deras verksamhet. Bland butikerna i Växjö är det än så länge ingen som hakat på idén.

Den senaste tiden har priset på mjölk återigen varit ett omdiskuterat ämne runt om i landet. Mjölkbönderna är ekonomiskt utsatta och allt fler butiker väljer nu att visa sitt stöd. För att hjälpa de lokala bönderna har en del handlare valt att höja priset på mjölkpaketen med en krona. Påslaget ska gå direkt till de lokala bönderna.
En Ica-butik i Åre var bland de första att genomföra prishöjningen och därefter har butiker i bland annat Härjedalen och Västerbotten gjort detsamma. Bland de butiker i Växjö som Smålandsposten varit i kontakt med är det än så länge ingen som nappat på idén.
– Jag har faktiskt inte ens hört talas om debatten men jag ska kolla upp det, säger Janne Magnusson på Ica Kvantum i Växjö.
Initiativet har fått mycket positivt bemötande från olika håll och Centerpartiet driver nu kampanjen ”Mjölklöftet” för att få fler handlare att reagera. De uppmanar i sin kampanj handlare att höja mjölkpriset med en krona och på så sätt bland annat bidra till en bättre djurhållning och mer närproducerad mat. Partiets förhoppningar med kampanjen är att förutsättningarna för svenska mjölkbönder ska bli bättre.
Trots att många, både kunder och handlare, verkar positiva till initiativet är det fortfarande ett fåtal butiker i landet som valt att höja mjölkpriserna. Anledningen till det tycks vara osäkerheten kring om pengarna verkligen går direkt till bönderna utan några mellanhänder.
– Det är svårt att veta var pengarna hamnar, säger Ronny Karlsson på Ica Supermarket i Växjö.
På olika sociala medier rör sig samma diskussioner. Många tycker det är ett bra initiativ så länge den extra kronan går direkt till bonden. Även Janne Magnusson är inne i samma tankebanor.
– Frågan är väl hur man löser det rent praktiskt.