Inget lyft för FI efter metoo

Växjö Artikeln publicerades

Feministiskt initiativ lyfte aldrig efter metoo-debatten. Och till kommunlistan i Växjö finns bara ett namn på valsedeln.

Medborgerlig samling satsar mer på nästkommande val. En Växjöavdelning drog igång i början av året och har tre personer på listan till fullmäktige

Ett antal mindre partier har anmält sig till Valmyndigheten och beställt valsedlar. Till Växjö kommunfullmäktige finns kandidater från Feministiskt initiativ (FI), Medborgerlig samling (MED) Kommunistiska partiet och Rättvisa rörelsepartiet.

FI:s enda kandidat till fullmäktigelistan i Växjö är Kerstin Staver Liljecrantz. Vid förra valet fick partiet 655 röster.
Foto: Lena Gunnarsson
FI:s enda kandidat till fullmäktigelistan i Växjö är Kerstin Staver Liljecrantz. Vid förra valet fick partiet 655 röster.

Förra valet 2014 fick FI 655 röster i Växjö kommun. Partiets enda kandidat till årets val är Kerstin Staver Liljecrantz, före detta miljöpartistisk politiker.

Varför bara ett namn på kommunlistan?

– Vi kom igång för sent med arbetet med att få till en lista. Det handlar om tidsbrist, säger hon.

Kerstin Staver Liljecrantz hoppade av från kommunpolitiken för många år sedan efter en konflikt i miljöpartiet. Nu vid 65 års ålder känner hon att hon har mer tid för politik.

FI ställde in sitt årsmöte i vintras. Men det finns en Växjöförening, påpekar Kerstin Staver Liljecrantz, som nu tillsammans med sina partivänner tänker jobba mer intensivt med att torgföra partiets politik.

– Det känns jättebra, vi är på g.

Partiledaren Gita Nabavi har varit utanför Växjö på homeparty och det har hållits torgmöten med Gudrun Schyman.

Kerstin Staver Liljecrantz nämner att sociala medier är viktiga för att föra ut politiken.

– Vi kommer att ha fika med FI och synas mera.

FI har inte lyft efter metoo-debatten, varför?

– Jag förstår det inte. Samtidigt känner jag att det finns ett stort stöd här lokalt, menar Kerstin Staver Liljecrantz.

Nej, Metoo-debatten lyfte aldrig FI. Förespråkaren Gudrun Schyman är dock aktiv i valrörelsen och besökte Växjö i tisdags.
Foto: Lars-Goran Rydqvist
Nej, Metoo-debatten lyfte aldrig FI. Förespråkaren Gudrun Schyman är dock aktiv i valrörelsen och besökte Växjö i tisdags.

Medborgerlig samling (MED) bildades i början av året i Växjö och finns på kommunlistor i Växjö och Uppvidinge, samt till regionen.

Nästan alla som finns med på listorna saknar politisk bakgrund. Initiativtagare till Växjöavdelningen är Lotta Dalenius, från Ingelstad.

– MED är ett liberalkonservativt parti och vi står inte nära Sverigedemokraterna, som är ett nationalistiskt parti. Vi har en konservativ syn på samhället och en liberal syn på människan, säger hon.

Medborgerlig samling tillkom delvis som en reaktion mot en försvagad Alliansen som tillsammans med regeringen genomdrev decemberöverenskommelsen.

– Många reagerade över det och att det är svårt att skilja de borgerliga partierna sinsemellan.

Lotta Dalenius förklarar att huvudmålet är att bygga upp ett parti som är med redo inför nästa val 2022. Då hoppas man att finnas med på listor till samtliga kommuner i länet.

Har det varit svårt att få ihop kandidater?

– Nej, inte så svårt. Många är sugna på att få till en förändring, säger hennes partikamrat Max Willman.

Lotta Dalenius och Max Willman finns med på Medborgerlig samlings kommunlista i Växjö. Partiet är nybildat- – Till en början var jag helt själv, säger Lotta Dalenius som drog igång partiet i Växjö.
Foto: URBAN NILSSON
Lotta Dalenius och Max Willman finns med på Medborgerlig samlings kommunlista i Växjö. Partiet är nybildat- – Till en början var jag helt själv, säger Lotta Dalenius som drog igång partiet i Växjö.

MED har vänt sig till Valnämnden och framfört oro över att partiets valsedlar inte når ut till alla vallokaler. Partiet är rädd för sabotage och att valsedlar riskerar att plockas undan av personer som inte gillar MED.

– Vi har hört berättelser från Sverigedemokraterna där detta har skett, säger Max Willman.

Han betonar att partiet är nystartat och har en liten budget att röra sig med. Framöver kommer MED dela ut flygblad och man kommer att finnas på bland annat Dädesjö marknad. Det blir partiledarbesök i Åseda 24 augusti.

Kommunistiska partiet i Växjö förlorade en tredjedel av väljarunderlaget mellan valen 2010 och 2014, från 300 röster till drygt 200. Partiet är krympande.

Känns det meningsfullt att fortsätta med så litet väljarunderlag som minskar?

– Jo, vi måste föra fram våra åsikter. I Växjö är vi inte så stora, men det är bättre i Göteborg, Stockholm, i Norrland och Malmö, säger Gabriela Inostroza, som toppar listan till Växjö kommunfullmäktige.

Hon upplever en kris för hela vänsterrörelsen i Sverige och Europa, vilket påverkar.

– Det är svårt att få människor att engagera sig politiskt.

Kommunistiska partiet i Växjö kommer att arbeta med flygbladsutdelning, hålla torgmöten och sätta upp tält på Storgatan. Och en viktig aktivitet, enligt Gabriela Inostroza, är att sälja tidningen Proletären på fredagar.

fakta

Nya och små partier

Andra småpartier som lockade ett fåtal röstande i Växjö under 2014 var Enhet och Piratpartiet. De fick 70, respektive 24 röster.

Rättvisa rörelsepartiet är ett nytt parti som kandiderar till Växjö kommunfullmäktige och har beställt valsedlar. Listan toppas av Mohamed Abdi Elmi, från Växjö, som tidigare var kandidat för Socialdemokraterna.

Till Region Kronoberg kandiderar Landsbygdspartiet Oberoende. Partiet har åtta namn på listan.

 

Visa mer...