”Jag kan inte sitta i en myssoffa med en Sverigedemokrat”

Visby Artikeln publicerades

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson drog till sig viss uppmärksamhet under Almedalsveckan när han vägrade att delta i en panel tillsammans med riksdagsledamoten Paula Bieler (SD).

– Jag kan inte sitta i en myssoffa med en Sverigedemokrat och prata om Jonas Sjöstedt, säger han till Smålandsposten.

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO.
Foto: Per Jodenius
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO.

Karl-Petter Thorwaldsson är född och uppvuxen i Kosta i Lessebo kommun. Han föddes på annandag jul 1964, hans mamma drev en frisörsalong och hans pappa arbetade som glasarbetare.

I sin ungdom var han med och startade SSU i Kosta, tillsammans med den två år yngre Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister.

– Jag och några till blev bjudna till Folkets hus i Lessebo för att starta SSU i kommunen. Men när vi kom dit var det bara grabbar och tjejer från Kosta som dök upp, så vi bestämde oss för att starta en SSU-klubb i Kosta i stället, säger han när Smålandsposten träffar honom på en terrass, ovanpå det hus som LO hyr under Almedalsveckan.

Var Tomas Eneroth med redan från start?

– Ja, jag tvingade in honom i klubben. Det kommer han att bekräfta om du frågar honom, säger han och skrattar.

– Där minns han nog fel, säger Tomas Eneroth med ett leende.

Karl-Petter Thorwaldsson gjorde karriär inom arbetarrörelsen. Han har varit förbundsordförande för både SSU och för ABF, arbetarrörelsens studieförbund.

I maj 2012 valdes han till ordförande för LO.

Du och Tomas Eneroth har båda gjort karriär inom arbetarrörelsen, om än inom olika delar. I dag sitter ni båda i Socialdemokraternas verkställande utskott. Hade ni trott det den där kvällen 1978 när ni bildade SSU i Kosta?

– Nej. Vi har följt varandra genom alla år. Vi satt jämte varandra i musikkåren och spelade trumpet ihop. Han började jobba på samma metallföretag i Växjö, där jag redan var anställd. När jag lämnade för Stockholm i samband med att jag blev förbundsordförande i SSU tog han över mitt uppdrag inom Försäkringskassan. Så vi har samarbetat med varandra i alla år.

Det går inte bra för Socialdemokraterna i opinionen just nu. Vilket ansvar har ni som sitter i den högsta partiledningen?

– Det är klart att det inte går att svära sig fri från den utveckling vi har sett under de senaste åren med Sverigedemokraternas inträde på svensk demokrati. Det är extremt svårt och detta är något vi ser över hela världen, Sverige är väl det sista land det kommer till. Det finns en negativ inställning till framtiden och en oro hos människor, världen över i dag. Som gör att nationalistiska och populistiska partier har lätt att vinna anklang.

– Det går inte att säga att vi inte bär något ansvar men det är väldigt svårt att göra något åt, fortsätter han.

Vad ska ni göra om ni vill förhindra Sverigedemokraternas framgångar?

– Från LO:s sida tror vi att man måste svara med ökad trygghet. Att det blir som för mamma och pappa, att samhället skulle finnas där när de blev sjuka eller att de skulle få äldreboende när de blev gamla.

LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson besökte Kosta glasbruk hösten 2017.
Foto: Charlotte Stjernkvist
LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson besökte Kosta glasbruk hösten 2017.

Du skulle ha deltagit i en debatt hos Expressen i veckan. Men du lämnade och gick. Vad var det som hände?

– Det var ett missförstånd mellan mig och Expressen. Jag var inbjuden för att prata om Jonas Sjöstedts (V) tal. När jag väl kom dit visade det sig att det skulle vara en debatt och diskussion mellan mig och en Sverigedemokrat. Jag var en av de första i arbetarrörelsen som tog tv-debatter med Jimmie Åkesson (SD) och jag är inte rädd för det. Men jag kan inte sitta i en myssoffa med en Sverigedemokrat och prata om Jonas Sjöstedt.

Du har inga tankar på att lämna Stockholm och flytta hem till Kronoberg och Kosta igen?

– Jag har tagit en fot ur Stockholm, men inte så långt som tillbaka till Småland. För tio år sedan, när barnen hade flyttat hemifrån, längtade jag och min sambo tillbaka till stillheten. Så vi köpte ett ställe i södra Sörmland som vi bor i på sommaren och under helger.

– Jag bor numera helt isolerat i skogen, jag är en enstöring i Sörmland.