JK lägger ned utredning mot Älgemalm

Växjö Artikeln publicerades

Justitiekanslern gör inget åt den anmälan mot Sverigedemokraten Samuel Älgemalm som Gunnar Storbjörk (s) lämnade in i oktober.

Under en debatt vid fullmäktigesammanträdet 20 oktober i år sa Samuel Älgemalm: "Det är faktiskt så att islam är det största hotet mot vårt samhälle". Storbjörk ansåg att detta vara hets mot folkgrupp och gjorde en anmälan till JK
Fullmäktigemötet direktsändes i lokalteve, i Öppna kanalen. Sändningen kunde även nås från Växjö kommuns hemsida.
– Både jag och många andra ledamöter blev upprörda. Därför gör jag nu för första gången i mitt liv en JK-anmälan eftersom jag anser att uttalandet är ett tryckfrihetsbrott, sa Gunnar Storbjörk till Smålandsposten i oktober.
Men Justitiekanslern gör inget åt Storbjörks anmälan helt enkelt därför att det inte är JK:s sak att pröva ärendet eftersom det ligger utanför Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL. Programmet var en direktsändning av en debatt i fullmäktige vilket JK menar var en sådan händelse för vilken det finns särskilda regler
– Frågan ska istället prövas av polis och åklagare, skriver JK i sitt beslut.
JK tillägger att man nyligen hade ett fall uppe med ett liknande uttalande. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson skrev en debattartikel med rubriken "Muslimerna är vårt största utländska hot". Detta ansågs inte vara hets mot folkgrupp.
Samuel Älgemalm säger till Smålandsposten att han inte vill kommentera JK:s beslut