Julpynt vållar granntvist

Växjö Artikeln publicerades

Aurelia Tairovic älskar julen. Hennes färgstarka pynt utanför lägenheten på Mörners väg är ett säkert jultecken för växjöborna. Men alla är inte lika förtjusta.

– Jag minns när jag kom till Sverige 1989 och såg hur svenskarna dekorerade med julbelysning. Jag tyckte att det var så vackert och ville göra likadant, det är en fin svensk tradition, säger Aurelia.
– Min syster kom från Rumänien och besökte på mig förra året och just julpyntet var något som imponerade på henne.
Aurelia flyttade in i sin nuvarande lägenhet år 2000 och allt sedan dess har hon haft traditionen att det första december tända juldekorationerna på sin uteplats. Det är änglar, tomtar som klättrar på stege och kör motorcykel, renar och slingor som lyser i alla dess färger.
- Elräkningen brukar bli 2000 kronor högre för den här perioden.


Barnbarnet Amanda, tolv år, berättar att några barn i skolan sa:
– "Har ni sett vad fint det är med alla lamporna på huset där borta?" Då sa jag: "Jag bor där", berättar hon stolt.
Aurelia menar att hennes jultradition är omtyckt av många.
– En äldre granne kom och kramade mig och tackade för att jag gör så fint, de är gamla och klarar inte själva av att göra det.
Men alla uppskattar inte Aurelias julbelysning. Grannen Joanna har klagat hos hyresvärden Växjöhem.
– För några år sedan när jag jobbade natt brydde jag mig inte, men nu blir jag störd när jag sitter vid köksbordet och äter eller i vardagsrummet och tittar på tv.
På Växjöhems begäran har Aurelia flyttat en del av ljusslingorna och hon får inte tända de blinkande lamporna. Dessutom har Joanna har fått en spånskiva uppsatt som skärmar av hennes uteplats. Men hon är inte nöjd.


– Det är mysigtmed vanligt julbelysning men det här har gått överstyr, det ser ut som en cirkus. De bör ta bort minst hälften. Bor man i ett flerfamiljshus måste man ta hänsyn till sina grannar, menar hon.
Joanna berättar att Växjöhem lovat henne besked efter helgen om hur problemet ska lösas.
Men Aurelia vill hålla fast vid sin tradition.
– Jag betalar hyran och elräkningen och det är mitt hem. Jag vill ha en fin jul.
I vardagsrummet står redan granen klädd.